Üniversitede Mobbing Uygulayan Rektör (Emsal Karar)

Üniversitede mobbing uygulayan rektör ile ilgili danıştay kararı, öğretim görevlisine mobbing, disiplin soruşturması, kadroya atamama, şikayet, ceza davası

Üniversitede mobbing uygulayan rektör başlığı ile vermeyi uygun bulduğumuz Danıştay kararına geçmeden önce mobbing uygulaması ve görevi kötüye kullanma suçu bakımından değerlendirmesine geçmeden önce idari yargıda mobbing konusuna kısaca değinmek istiyoruz. Kamu görevlisi tarafından uygulanan mobbing aynı zamanda görevi kötüye kullanma suçunu içereceğini daha önceki makalelerimizde dile getirmiştik. Bu kapsamda kamu görevlisine mobbing uygulanmasının en tipik örneği amirin nüfuzunu kullanmasıdır. Üniversitede mobbing uygulayan rektör olabileceği gibi diğer amirler eliyle de öğretim görevlileri mobbing maruz kalabilir. Hatta kamu kurumlarında mobbing diyince akla gelen ilk yer maalesef üniversiteler olmakta, üniversitede mobbing iddiası ile çok sık karşılaşılmaktadır. 

Bu amaçla yapılan bezdiride, memura kötü muamele, diğer memurlardan ayırmak, görev yerini değiştirmek, disiplin soruşturması açmak ve ceza vermek gibi eylem ve kararlarla olabilir. Üniversitede mobbing uygulaması amirler eliyle sistematik biçimde yersiz disiplin soruşturmasına maruz bırakılma veya görevden alma, görev yerini değiştirme, atamasının yapılmaması, atamasının bekletilmesi gibi işlemlere tabi tutulan öğretim görevlileri tarafından iddia edilmektedir. Ancak üniversitede mobbing ve görevi kötüye kullanma suçu değerlendirmesini yapabilmemiz için bu eylemlerin sistematik olarak tekrarlanması gerektiği gözden kaçırılmamalıdır. Üniversitede mobbing ile ilgili emsal danıştay kararı olarak paylaştığımız karar incelendiğinde, davacı hakkında pek çok kez disiplin soruşturması açıldığı, yer değişikliği yapıldığı ve iftiraya uğradığı görülecektir.

Üniversitede Mobbing Uygulayan Rektör (Emsal Karar)

Danıştay üniversitede mobbing uygulamasına ilişkin emsal kararında, “Şikayetçi hakkında haksız ve mesnetsiz olarak rüşvet aldığı yolunda ithamda bulunulup bu iddia bahane edilmek suretiyle şikayetçinin üniversite atamasının iptal edilmesi ve 15 gün içerisinde belediyedeki görevine başlaması yolunda işlem tesis edilmesi ve mahkeme kararını etkisizleştirmek amacıyla yargı kararı gereğince göreve iade edilen şikayetçiyi farklı meslek yüksek okullarında görevlendirilmesinin bezdiri amacı taşıdığı” hususuna dikkat çekmiştir. Danıştay kararında üniversitede mobbing uygulayan rektör hakkında ceza yargılaması yapılması gerektiğine hükmedilmiştir.

Danıştay 1. Dairesi 2021/588 Esas, 2022/580 Karar sayılı kararında “…Şikayetçi hakkında haksız ve mesnetsiz olarak rüşvet aldığı yolunda ithamda bulunulduğu, bu iddia bahane edilerek şikayetçinin … Üniversitesine atamasının iptal edildiği ve 15 gün içerisinde … Belediyesindeki görevine başlaması yolunda işlem tesis edildiği, Mahkeme kararını etkisizleştirmek amacıyla yargı kararı gereğince göreve iade edilen şikayetçiyi bir gün sonra bir ay süreyle … Meslek Yüksekokulunda, buradaki görev süresinin bitmesi üzerine de bir ay süreyle … Meslek Yüksekokulunda görevlendirildiği, görevlendirme işlemlerinin ve disiplin cezalarının iptali istemiyle şikayetçinin pek çok dava açmasına neden olunduğu, söz konusu görevlendirmelerin ve disiplin cezalarının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yargı kararlarıyla iptal edildiği, bu kararların dahi şikayetçi hakkında keyfi olarak işlem tesis edildiğine delil teşkil ettiği, kaldı ki, Rektörün şikayetçinin unvanını ve mesleki itibarını dikkate almayarak şikayetçiyi itibarsızlaştırdığı, görevinden ve Üniversiteden ayrılması için bezdirmeye ve yıldırmaya çalıştığı, hizmetine ihtiyaç olmayan yerlerde ve görevlerde geçici olarak görevlendirerek, pek çok ceza ve disiplin soruşturmaları açarak, dokuz disiplin cezası verilmesini sağlayarak şikayetçiye bezdiri uyguladığı, birçok dava açmasına neden olduğu, maddi ve manevi olarak yıprattığı, bu işlemlerin hukuka aykırılıklarının yargı kararlarıyla ortaya konulduğu, psikolojisinin ve sağlığının bozulmasına sebep olduğu, şüphelinin sistematik şekilde şikayetçiye bezdiri uyguladığı ve yargı kararlarına rağmen bu bezdiri eylemlerine devam ettiği sonucuna ulaşılarak delillerin takdiri ceza mahkemesine ait olmak üzere” üniversitede mobbing uygulayan Rektör hakkında görevi kötüye kullanma suçu bakımından lüzum-u muhakeme kararı vermiştir.

İdare Hukuku Avukatı

Büken Hukuk & Danışmanlık Bürosu , idare hukuku avukatı ve idari dava avukatı olarak, Türkiye’nin neredeyse tamamındaki İdare Mahkemeleri ve Danıştay’ da açılacak iptal ve tam yargı davaları hakkında hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir. İl dışından gelen görüşmeler zoom, google meet veya başkaca telekonferans yöntemleri ile gerçekleştirilebilmektedir.  

İdare hukuku avukatı ve adana idari dava avukatı olarak bilgilendirme yapmak amacıyla paylaştığımız makalelerin bir kısmı ise şu şekildedir;

  • İptal davasının incelendiği makalemize buradan,
  • Akademik kadro bilim sınavına itiraz ile ilgili makalemize buradan,
  • Akademik kadro sınavına itiraz ve iptal davası ile ilgili detaylı bilgiye buradan,
  • Tam yargı davasının incelendiği makalemize buradan,
  • Disiplin soruşturmasına savunma örneğine buradan,
  • Memur disiplin cezasına karşı açılacak iptal davasının incelendiği makalemize buradan, 
  • Memur disiplin cezasına itiraz konusunun ayrıntılı incelendiği makalemize buradan
  • Disiplin soruşturmasında soruşturma usulünün incelendiği makalemizi buradan
  • Soruşturma izni verilmesi itiraz dilekçesi örneğini buradan okuyabilirsiniz.

İdari yargıda mobbing konusunda adana mobbing avukatı olarak kaleme aldığımız;

  • Mobbing nasıl ispatlanır konulu makalemize buradan,
  • Mobbing davası nedir konulu makalemize buradan,
  • Kamu görevlisine mobbing uygulanması ile ilgili makalemize buradan,
  • Mobbing suçu ile ilgili makalemize buradan, ulaşabilirsiniz

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir