Memur Disiplin Cezasına İtiraz

Memur Disiplin Cezasına İtiraz

Disiplin cezasına itiraz, cezaya karşı açılacak iptal davasında hayati öneme sahiptir. Disiplin soruşturması usulüne uygun yürütülmesi gereken bir idari işlemdir, dolayısıyla bu idari işleme karşı disiplin cezası iptal davası açılabilmesi mümkündür. Disiplin soruşturmasının usulüne aykırı biçimde yürütülmesi, hukuki olmayan sebeplerle disiplin cezası verilmesi veya disiplin soruşturmasında savunma hakkının kısıtlanması hallerinde disiplin cezası açılacak iptal davası ile iptal edilebilecektir. Ancak iptal davası açılmadan önce disiplin cezasına itiraz edilmesi gerekmektedir. 

Bu makalemizde, memur  disiplin cezasına idari itiraz yolu incelenmektedir. Memur disiplin cezasına karşı açılacak iptal davasının incelendiği makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

Memur Disiplin Cezasına Karşı İdari İtiraz

Disiplin hukukunda da, disiplin cezasına karşı idari itiraz yolları öngörülmüştür. Buna göre, disiplin cezasına itiraz disiplin cezası veren amirin üstünde başka bir üst makam varsa, idari başvuru yani idari itiraz kural olarak bu makama yapılır. 

Disiplin cezasına itiraz 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 135. maddesinde düzenlenmiştir.  Buna göre; Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı disiplin kuruluna, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı yüksek disiplin kuruluna itiraz edilebilir. Disiplin cezasında itiraz süresi kararın ilgiliye tebliği tarihinden itibaren yedi gündür. 

Disiplin cezasına itiraz süresi çok önemlidir. Zira süresi içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları kesinleşir.

Bu nedenle disiplin cezası itirazı süresinde yapılmalıdır. Aksi halde telafisi imkansız hak kayıpları ortaya çıkabilecektir. İtiraz başvurusu yapılmayan disiplin cezası kesinleşeceğinden ve kesinleşen disiplin cezasına karşı iptal davası açılamayacağından itiraz başvurusu yapılmayan disiplin cezasında yargı denetimi yapılamaz. Disiplin cezasına karşı itiraz başvurusu yapılması dava açma süresini durdurur. 

İtiraz merci memura daha ağır bir disiplin cezası veremez.

İtiraz mercileri, itiraz dilekçesi ile karar ve eklerinin kendilerine intikalinden itibaren otuz gün içinde kararlarını vermek zorundadır. İtirazın kabulü hâlinde, disiplin amirleri kararı gözden geçirerek verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilirler. Yani itiraz edilen makam, memura verilen disiplin cezasından daha ağır bir disiplin cezası veremez. İlk verilen disiplin cezasını ya onaylar ya bozar veya daha hafif bir disiplin cezası verebilir. Ceza Hukukuna hakim olan ilkelerden aleyhe bozma yasağı disiplin hukukunda da geçerlidir. 

Süresinde idari başvuru yoluna gidilmemesi veya idari başvuru yoluna gidilmesine rağmen davanın 60 günlük süresi içinde açılmaması halinde disiplin cezası iptal davası reddedilecektir. İdari yargıda davanın usulüne uygun biçimde yürütülmesinde bir adana idare hukuku avukatı ndan destek ve hukuki yardım alınması en önemli tavsiyemizdir.

Memur disiplin suç ve cezalarının irdelendiği makalemize buradan ulaşabilir, disiplin soruşturmasında soruşturma usulünün incelendiği makalemizi buradan okuyabilirsiniz.

Diğer makalelerimize buradan ulaşabilir veya büromuzdan randevu almak için buraya tıklayabilirsiniz.

4 thoughts on “Memur Disiplin Cezasına İtiraz

  1. numan fidan Reply

    öğretmenim özel öğretim kursunda ticari kazanc sağladıgım iddasıyla kademe durdurması cezası teklif ettiler savunmamaı vermemi istiyorlar yardımcı olurmusunuz

  2. bbbaaa Reply

    Yanlış bir açıklama var sanırım çok önemli:
    “İtiraz başvurusu yapılmayan disiplin cezası kesinleşeceğinden ve kesinleşen disiplin cezasına karşı iptal davası açılamayacağından itiraz başvurusu yapılmayan disiplin cezasında yargı denetimi yapılamaz”

    İtirazda etmeden kesinleştikten sonra da iptal davası açılabiliyor. (Hatta memurluktan çıkarma da itiraz yolu zaten yok)

    • Av. Selce MARAŞ BÜKEN Post authorReply

      Merhabalar, öncelikle yorumunuz için teşekkür ederiz. Elbette bu şekilde de dava açılabilir ancak memuriyetten çıkarma cezasını diğer disiplin cezaları ile mukayese etmemek lazım. Konuyla ilgili ayrıntılı makalemize buradan ulaşabilirsiniz

  3. rrrr Reply

    slm
    hastahaneeye gittim dr 4 gün rapor verdi sadece hastashaneye gittiğim gün işe gelmedim raporu kullanmadım kaymakam işe gelmedi idye tutanak tutturup maaş kesi cezası verdi hastahane girişi ıolduğu halde bu ceza dafre mah dönerm

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir