Velayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi

Velayetin değiştirilmesi dava dilekçesi örneği, velayetin değiştirilmesi davası, adana velayet avukatı, velayetin değiştirilmesi dava dilekçesi örneği...

Daha önceki makalemizde de açıkladığımız üzere velayet davalarında en önemli kıstas çocuğun menfaatidir. Dolayısıyla çocuğun velayetini alan tarafın çocuğun menfaatine aykırı hareket etmesi halinde velayetin değiştirilmesi davası mümkündür.  Velayet Türk Medeni Kanunu’nun 336. maddesinde düzenlenmiştir. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için “Velayet Davası Nedir? Velayet Kime Verilir?” başlıklı makalemize buradan ulaşabilirsiniz. Bu makalemizde velayetin değiştirilmesi dava dilekçesi örneği konu edilmiştir.

Velayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi

ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE

DAVACI : …………………

VEKİLİ : Av. Selce MARAŞ BÜKEN

DAVALI : …………………

KONU:

Müşterek çocuk …… d.lu ………’nın YARGILAMA SÜRESİNDE GEÇİCİ VELAYETİNİN VE DAVA SONUNDA VELAYETİNİN MÜVEKKİLE VERİLMESİNE karar verilmesi talebimizdir.

AÇIKLAMALARIMIZ

Müvekkil ile davalı anlaşmalı olarak boşanmışlardır. Bu boşanma esnasında müşterek çocuk …… d.lu …..’nın velayeti baskı ve tehditleri nedeniyle davalı babaya verilmiştir. Tarafların …… Aile Mahkemesi’nin 2019/….. E, 2019/…..K sayılı boşanma kararı ve kesinleşme şerhi dilekçemiz ekinde arz edilmektedir.

Çocuk boşanma kararının verildiği tarihten sonra çok uzun bir süre velayeti davalıda olmasına rağmen müvekkilde kalmıştır. Boşanma kararı tarihinden sonra müşterek çocuk müvekkil ile yaşamaya devam etmiş, tüm bakım ve ihtiyaçları müvekkil tarafından karşılanmıştır. Baba da çocuğu velayete dayanarak alma talebinde bulunmamış, velayetin getirdiği yükümlülüklere aykırı davranmıştır. Müvekkil çocuğun tüm bakım ve giderlerini karşılarken davalı müvekkilden intikam almak amaçlı çocuğu yanına almıştır. Fakat davalı çocuğa bakabilecek durumda değildir. Şöyle ki;

DAVALI TÜM GÜN İŞTE ÇALIŞMAKTA VE TEK BAŞINA YAŞAMAKTADIR. DAVALI İŞTEYKEN ÇOCUK EVDE YALNIZ KALMAKTADIR.

Bu nedenle müşterek çocuk öğlen okuldan eve geldiğinde evde tek başına kalmaktadır. 8 yaşında olan müşterek çocuk için akşam babası gelene dek evde tek başına olmasının çocuğun menfaatine olmadığı ortadadır.

DAVALI KUMAR OYNAMAKTA EVE GECE GEÇ SAATLERDE GELMEKTEDİR.

Davalı yukarıda da belirttiğimiz üzere kumar bağımlısıdır. Akşam işten çıktıktan sonra eve gelmemekte uzun süre kumar masasında kalmakta, geç saatlerde eve dönmektedir. Bu durumdan müşterek çocuk olumsuz etkilenmekte, velayeti altında olduğu babasıyla vakit geçirememektedir.

DAVALI YALNIZ YAŞAYAN BİR ERKEK OLMASI NEDENİYLE EVİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMAMAKTADIR.

8 yaşındaki bir çocuğun yaşaması gereken ortam hiç şüphesiz ki bir bekar evi değildir.

ÇOCUK PEK ÇOK KEZ ANNESİNİ DARP EDERKEN GÖRDÜĞÜ DAVALI İLE İLİŞKİLERİ ZEDELENMİŞTİR.
DAVALI ÇOCUĞU YANINA ALDIKTAN SONRA OKULUNU DA DEĞİŞTİRMİŞTİR. BU NEDENLE DERSLERİ GÜN BE GÜN KÖTÜYE GİTMEKTEDİR.
ÇOCUĞUN DAVALI BABA YANINDA KALMASININ ÇOCUĞUN BEDENİ, FİKRİ VE AHLAKİ GELİŞİMİNE ENGEL OLACAĞI AÇIKÇA ORTADADIR.

Çocuğun davalı yanındaki şartları oldukça kötüdür. Nitekim müvekkil de oğlunu her geçen gün daha da zayıflamış görmektedir. Çocuk müvekkile mutlu olmadığını annesini istediğini söylemektedir.

TEDBİR TALEBİMİZ

Önceki paragrafta kısa bir özetine yer verdiğimiz, aşağıda ayrıntıları ile anlatacağımız nedenler dahilinde, çocuğun yaşı, davalının kötü alışkanlıkları ve agresif karakteri, çocuğun bakımını sağlayamaması, babanın çocuğu kaçırma riskinin yüksek olması, çocuğun anne ile yaşamaya devam etmek istemesi, çocuğun üstün yararının gözetilmesi gerekleriyle; ÇOCUĞUN GEÇİCİ VELAYETİNİN YARGILAMA SÜRESİNCE MÜVEKKİL ANNEYE VERİLMESİNİ TALEP EDERİZ.

Ayrıca çocuğun daha fazla mağduriyet yaşamaması adına İVEDİ OLARAK SOSYAL İNCELEME RAPORUNUN ALINMASI talebimiz vardır.

Ancak davalı bir süre sonra BAKAMAYACAĞINI BİLDİĞİ HALDE müvekkile acı çektirmek için müşterek çocuğu yanına almıştır. Davalı TEK BAŞINA YAŞAMAKTADIR, öğleden sonra okulu bitince eve gelen ÇOCUK TÜM GÜN YALNIZ KALMAKTADIR. Ayrıca DAVALI KUMAR BAĞIMLISIDIR, kumar masasından olur da kalkabilirse GECE GEÇ SAATLERDE EVE GELMEKTEDİR. Davalı müşterek çocuğu yanına aldıktan sonra da çocuğun okulunu değiştirmiş, annesinden ayrılmasıyla birlikte okulunun değişmesi çocuğun hem psikolojik durumuna hem de ders notlarına olumsuz etki etmiştir. Çocuk yaşı itibariyle de (8 yaş) ANNE SEVGİSİNE MUHTAÇ durumdadır.Bu doğrultuda müşterek çocuk …..’nın davalı babada olan velayetinin değiştirilerek müvekkil anneye verilebilmesi için velayetin değiştirilmesi dava dilekçesi ile iş bu davayı açmak zorunluluğumuz hasıl olmuştur.

HUKUKİ DELİLLER :

  1. ……. Aile Mahkemesi’nin 2019/…. E, 2019/…. K sayılı boşanma karar
  2. Tarafların sosyal ve ekonomik durumlarının araştırılması,
  3. Nüfus kayıtları,
  4. Tanık,
  5. Yemin,
  6. Uzman incelemesi,
  7. Bilirkişi incelemesi,
  8. Yargılamanın işine yarayacak her türlü delil.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah edildiği üzere;

Müşterek çocuk …. d.lu ……’nın VELAYETİNİN DAVALIDAN ALINARAK MÜVEKKİLE VERİLMESİNE ve İŞTİRAK NAFAKASINA hükmedilmesine,

Çocuğun üstün yararı gözetilerek, yargılama sona erene dek VELAYETİNİN TEDBİREN MÜVEKKİL ANNEYE VERİLMESİNE ve   hükmedilmesine, ivedi olarak SOSYAL İNCELEME RAPORU alınmasına,

Dava sonucunda, YARGILAMA GİDERLERİ VE, AVUKATLIK ÜCRETİNİN DAVALIYA YÜKLETİLMESİNE karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.

Davacı Vekili
Av. Selce MARAŞ BÜKEN

Velayetin değiştirilmesi davası iş bu velayetin değiştirilmesi dava dilekçesi ile açılabilir.

Büken Hukuk & Danışmanlık BürosuAdana velayet avukatı olarak boşanma, velayet, nafaka, tazminat  işlemlerine ilişkin hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir. 

Adana velayet avukatı olarak “Velayet Davası Nedir? Velayet Kime Verilir?” başlıklı makalemize buradan, “Velayetin Belirlenmesinde Çocuğun Yararı” başlıklı makalemize buradan, “Ortak Velayet Nedir?” başlıklı makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

Diğer makalelerimize buradan ulaşabilir veya büromuzdan randevu almak için buraya tıklayabilirsiniz.

6 thoughts on “Velayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi

  1. Figen aydın Reply

    Merhaba ,iki çocuğumun velayeti babada benim belirli zamanlarda görme hakkım olmasına rağmen çocuklarımı bana karşı doldurmuş olduğundan cocuklarim benimle görüşmek istemedi bu yüzden ben 5 yıldır çocuklarımdan ayrı kalmak zorunda kaldım bu süre zarfında çocuklarımın babası başka bir evlilik yapmış ondan da bir oğlu olmuştur, alkol alıp eve geldiğinden evde huzursuzluk çıkartıp eşiyle tartışıp kavga edip karakolluk olmuşlardır bu nedenle sürekli çocuklarıma piskolojik şiddete maruz kalmaktadır ayrıca kızıma, kötü sözler hitap ederek beddualar ederek şiddet uygulayarak onları kendinden sogutmustur, kızımın da bana ulaşması sebebiyle onları ordan almamı istediğini bana çok ihtiyacı olduğunu belirtmiştir, kızım 16 ,oğlum 15 yaşındadır ,velayetlerini alabilirmiyim yâda çocuklarımı alabilmek için ne tapmam gerekiyor ,bende ikinci evliliğimi yaptım 5 yıldır evliyim çalışıyorum ve bu evliliğimden çocuğum yoktur,bana yardımcı olursanız sizlere minnettar olurum, çok teşekkür ederim

    • Av. Selce MARAŞ BÜKEN Post authorReply

      Merhaba, velayetin değiştirilmesi davası açabilir, çocuklarınızın velayetinin eski eşinizden alınarak size verilmesini isteyebilirsiniz. Velayet konusundaki diğer makalelerimizde de dile getirdiğimiz üzere, sizin veya eski eşinizin evlilik yapmış olmasının bir önemi yoktur. Önemli olan çocukların üstün yararının velayet hakkının kime verilmesi ile daha iyi sağlanacağıdır.

  2. NEJDET AYDEMİR Reply

    Ben yaklaşık 8 yıldır resmi nikahsız kızımın annnesi ile yaşamaktayım.Şimdi ise büyük sıkıntılar yaşıyoruz kızmın velayeti nikah olamadığından annede bende haftada belli günler kızımı gçrmek istiyorum ne gibi bir yol izlemem lazım.İlginize şimdiden tşk ederim

  3. Fatma Reply

    Merhaba benim 9 yaşında kızımin velayeti babaya verildi fakat babaannesinde kalmaktadır babaennesi haricinde üvey dedesi de aynı evdedir Ocak ayı 2020 de geçici velayet ile gitti kızım o günden kalıcı velayet bitene kadar konuşturmadılar ve görüştürmediler hâlâ daha görme zamanlarım olduğu halde oldukları ilden çıkarmayağımı söylüyorlar kaldı ki bir ay ve bir hafta yanıma alma günlerim var baba çok nadiren çocuğun yanına gitmekte olup alkol yüzünden benden aldığı uzaklaştırma ve dolandırıcılık veya hırsızlıktan 3 ay ceza evine girip çıkmış ayrıca kızım orda olduğu zaman içinde bana gelen fotoğraflarda kızımın sol el ile sol gözünde sorunlar farkettim dosya hizmetlere şikayette bulundum dava baba ile aramızda resmi nikah yoktu dava açma hakkim varmı

  4. Seren Reply

    Ben çalışmıyorum boşanma davamız var çocuğum 4 yaşında sigortam olmadığı için velayeti alamaz miyim

  5. Özge Reply

    Merhaba, boşanmış anne babanın çocuğu için, velayet annedeydi ve anne vefat etti. Çocuğun velayetin dayıya geçmesi için dayinin ilk olarak yapması gereken nedir? Yazsiklariniza göre cocougun velayeti şu an boş düşmüş durumda. Bu noktada çocuğun nerede kalması uygun?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir