Dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle dolandırıcılık suçunun işlenmesi hali suçun nitelikli halidir. Bu suç tipinde fail mağdurun dini duygularını istismar eder, kötüye kullanarak haksız menfaat elde eder. Nitelikli dolandırıcılık suçunun bu tipinde, cezayı artırıcı etken dinin bir aldatma aracı olarak kullanılmasıdır.
Türk Ceza Kanunu‘nun 158/1-a maddesine göre;
Dolandırıcılık suçunun;
a) Dinî inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle … işlenmesi halinde, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.“
Dini İnanç ve Duyguların İstismarı İle Nitelikli Dolandırıcılık Suçunda
- Dini inanç ve duyguların istismarı halinde bu suça dair yargılama Ağır Ceza Mahkemesi‘nde yapılır.
- Nitelikli dolandırıcılık suçunun üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde, faile verilecek ceza yarı oranında artırılır.
- Yine Dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle dolandırıcılık suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi durumunda faile verilecek ceza bir kat artırılır.
Nitelikli Dolandırıcılık Suçu İle İlgili Yargıtay Kararları;
- “…Sanığın olay günü temyiz dışı diğer sanık D. ile birlikte katılan H..K..’in ikametine gelip, her iki şikayetçiye dini büyüklerden Abdülkadir Geylani soyundan geldiklerini ne sürüp, katılanlara büyü yapıldığını söyleyerek, dualı sözlerle büyü ve kötülüklerin giderilebilmesi için kendilerinden altın istedikleri, bunun üzerine katılan H..K..’in değerli bir şey veremediği, ancak sanıkların katılan S..K..’e ait bilezik, Cumhuriyet altını ve 400 TL nakit parayı alıp olay yerinden uzaklaştıkları, böylece sanığın aynı ev çatısında birlikte yaşayan akraba olan katılanlara yönelik eyleminde…” (Yargıtay 15. Ceza Dairesi, 2015/14606 E, 2016/659 K, 20/01/2016 T)
- “…Sanığın, sara hastası olan katılanın ikametine gelerek, “seni cin çarpmış, ben seni iyileştirebilirim” şeklinde yalan söyleyerek bu duruma inanan katılandan tedavi ve ilaç gideri bahanesiyle para alarak haksız menfaat temin ettiğinin iddia edildiği olayda…” (Yargıtay 23. Ceza Dairesi, 2015/4053 E, 2015/7269 K, 30/11/2015 T)
- “…Kendisini tanımayan katılana oğlu …’ı tanıdığı izlenimi veren sanığın, öldüğünü iddia ettiği kayınvalidesinin vasiyeti gereği erzak ve para dağıtacağını söyleyip, bbunu katılandan yapmasını istediği, bu isteği kabul eden katılanı kayınvalidesi için mevlüt okuyan hocaya parasını okutmak suretiyle bereketleneceğine inandırıp, kimliği belirlenemediği için evrakı ayrılan ikinci bir kişi ile birlikte kandırarak parasını almak suretiyle gerçekleşen olayda…” (Yargıtay Ceza Genel Kurul 2012/15-1365 E, 2013/381 K, 24/09/2013)
Adana ceza avukatı olarak, Büken Hukuk & Danışmanlık Bürosu, TCK ve diğer ilgili kanunlarda düzenlenen suçların soruşturma aşamasından infaz aşamasına kadar tüm işlemlerine ilişkin hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir.
Diğer makalelerimize buradan ulaşabilir veya büromuzdan randevu almak için buraya tıklayabilirsiniz.