Bu makalemizde kripto para hukuku, kripto paraların ülkemizdeki yasal durumu, niteliği ve kanuni düzenlemeler ile ilgili bilgi vermeye ve “kripto paraların yasal dayanağı nedir”, “kripto paranın “para”dan farkları nelerdir” gibi soruları yanıtlamaya ve çalışacağız.
Kripto Para Nedir? Para ve Kripto Para Ayrımı
Para, en genel ifadesiyle devletler tarafından çıkarılmış bir takas takas aracı olarak tanımlanabilir. Paralar geçmişte bir emtia değere karşılık olarak sunuluyor olsa da günümüzde kullanılan paralar “fiat para” prensibine göre karşılıksız olarak basılmaktadır.
Kripto para ise genel olarak “fiat para” sistemlerine alternatif olarak geliştirilmiş ödeme sistemleridir. Kağıt paraların aksine üretim adedi sınırlı olan bu dijital değerler giderek daha çok kullanılmakta ve yaygınlığı artmaktadır.
İlk kripto para olan “Bitcoin” ise anonim bir kişi mi yoksa bir grup mu olduğu bilinmeyen “Satoshi Nakamoto” tarafından 2009 yılında yaratılmıştır. Bitcoin’in geçen yaklaşık 10 yıllık süreçte kullanım alanı ve değeri oldukça artmıştır. Bitcoin’in yanı sıra piyasada bir çok alternatif kripto para birimi de ortaya çıkmış ve kullanılmaya başlanmıştır.
Kripto Paraların Yasal Altyapısı
Dijitalleşen günümüz dünyasında kripto paraların her geçen gün daha fazla hayatımıza gireceği aşikardır. Bu nedenle bir çok ülke kripto paralar ile ilgili düzenlemelere giderek bu değerlerin kendi ülkelerindeki hukuki altyapılarını hazırlamışlardır. Kripto para hukuku ndaki en güncel örnek Şili’nin yaptığı kripto para düzenlemesidir. Ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Başka bir örnek verecek olursak, Amerika Birleşik Devletleri Gelirler İdaresi (İnternal Revenue Service) 2014 yılında yayınlamış olduğu bir kılavuzda kripto paraların, “Mal Varlığı” şeklinde değerlendirilerek yapılması gerektiğini bildirmiştir. Ayrıca kripto para madenciliği yapan kişilerin kazançları, o kripto paranın anlık market değeri üzerinden hesaplanacak olan miktar ile hesaplanarak gelir vergisine, istihdam vergisine ve buna ilişkin diğer vergilere tabi olmaktadır.
Bu hazırlıkların yapılması gerek bu dijital değerlerin kullanımı ve güvenliği, gerekse bu dijital değerlerin yaratım süreçlerinde kullanılabilecek yollardan biri olan ICO’lar (Initial Coin Offering) için büyük önem arz etmektedir.
Kripto Paranın Ülkemizdeki Yasal Durumu
Ülkemizde kripto para kullanımı ile ilgili herhangi bir çalışma henüz yapılmamış olsa da, mevcut hükümetimizin yeni ekonomik adımlarında ICO’lar ciddi şekilde teşvik edilmektedir.
Kripto paraların güvenliği ise ülkemizde şu an için ancak “Bilişim Suçları” çerçevesinde yorumlanmaktadır.
Diğer makalelerimize buradan ulaşabilir veya büromuzdan randevu almak için buraya tıklayabilirsiniz.