Adli Sicil Kaydının Silinmesi

Adli Sicil Kaydının SilinmesiAdli Sicil Kaydının Silinmesi

Adli sicil kaydının silinmesi konusunda bilgi vermeden önce adli sicil kaydı nedir, HAGB kararı adli sicile işler mi ve adli sicile kaydedilmeyen kararlar nelerdir gibi sorulara cevap bulmaya çalışacağız

Adli Sicil Kaydı Nedir?

Adli sicil kaydı kesinleşmiş hapis cezası ve güvenlik önemlerine dair cezaların toplanıp sınıflandırıldığı sistem olarak özetlenebilir. 5352 s. Adli Sicil Kanunu’nun 4. maddesine göre;Türk mahkemeleri tarafından vatandaş veya yabancı hakkında verilmiş ve kesinleşmiş mahkûmiyet hükümleri adlî sicile kaydedilir. Halk arasında adli sicil kaydı, sabıka kaydı olarak da bilinir. Ceza hükmü içeren bir kararın adli sicil kaydına işlenebilmesi için kararın kesinleşmiş olması gerekir. Henüz kesinleşmemiş cezalandırma kararları adli sicil kaydına işlenemez.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı Adli Sicil Kaydına İşler mi?

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, bunlara mahsus bir sisteme kaydedilir. Bu kayıtlar, ancak bir soruşturma veya kovuşturmayla bağlantılı olarak Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme tarafından istenmesi halinde, bu maddede belirtilen amaç için kullanılabilir  Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) Nedir başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

Adli Sicile Kaydedilmeyen Kararlar Nelerdir?

Hangi kararların adli sicil ve adli arşiv kayıtlarında yer alamayacağı 5352 s. Adli Sicil Kanunu’nun 5. maddesinde düzenlenmiştir. Düzenlemeye göre;Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri adli sicile işlemez. Yine aynı şekilde disiplin hapsi ve tazyik hapsine dair mahkumiyet hükümleri adli sicile işlemeyecektir. İdari para cezasına dair kararlar da adli sicile kaydedilmez. Ayrıca Ceza Muhakamesi Kanunu’nun 231/13. maddesi uyarınca Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair kararlar ise adli sicil kaydına işlenmez, bu kararlar ayrı bir sicile kaydedilirler.

Adli Sicil Kaydının Silinmesi

Adli sicil kaydının silinmesi, 352 s. Adli Sicil Kanunu’nun 9. maddesinde düzenlenmiştir. Adli sicil kaydı cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması halinde silinerek arşiv kaydına alınır. Aynı şekilde şikayetten vazgeçme, etkin pişmanlık, ceza zamanaşımının dolması ve genel af halinde de adli sicil kaydı silinir. Adli arşiv kaydı ise üzerinden 5 yıl geçmekle silinir.

Adli Sicil Kaydının Silinmesi Dilekçesi

Adli sicil kaydı yukarıda arz ettiğimiz şekilde silinir. Cezanın infaz edilmiş olmasına veya örneğin ceza mahkumiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık gibi hallere rağmen adli sicil kaydınız silinmediyse. Adli Sicil Kaydının Silinmesi Dilekçe Örneği ile  Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne başvurarak adli sicil kaydınızın silinmesini isteyebilirsiniz.

Adana ceza avukatı olarak, Büken Hukuk & Danışmanlık Bürosu, TCK ve diğer ilgili kanunlarda düzenlenen suçların soruşturma aşamasından infaz aşamasına kadar tüm işlemlerine ilişkin hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir.

Diğer makalelerimize buradan ulaşabilir veya büromuzdan randevu almak için buraya tıklayabilirsiniz.

2 thoughts on “Adli Sicil Kaydının Silinmesi

  1. Talatcan Ş**** Reply

    Slm ben trafikte iki kişi kavga ettik karşı şahıs arabama zarar verdi dedi ben mahkeme kastı dedi ve zkarşı tarafın zararını bana ödetti ama şimdi arşiv siçil kaydı var buda benim işimi bankalardan etkiliyor bunu nasıl sildiririm ben izmirde oturmaktayım işim ekspertizim bana bir fikir veriseniz memnun olurum şimdiden teşekürü borç bilirim saygılar….

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir