Anlaşmalı boşanma için eşlerin boşanma ve nafaka, velayet, velayet paylaşımı, çocukla kişisel ilişki kurulması, mal paylaşımı, düğün takıları, tazminat vb hususlarda anlaşmış olmaları ve bu anlaşmayı bir protokol ile resmileştirmiş olması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları ile ilgili ayrıntılı bilgiyi buradan alabilirsiniz.
Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için eşler arasında imza edilmesi gereken protokol örneği bu şekilde olabilir:
ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOL ÖRNEĞİ
1- Eşler “………………….” (TC: …) ile “………………….” (TC: …) aralarında karşılıklı olarak anlaşarak BOŞANMAYA karar vermiş olup, bu nedenle iş bu protokol tanzim edilmiştir.
Bu protokol gereğince ;
BOŞANMA HUSUSU
2- “………………….” ile “………………….” (TC: …) karşılıklı olarak boşanmayı kabul ederler,
BOŞANMANIN MALİ SONUÇLARI
(Eşlerin şahsi eşyaları, ev eşyalarının ve evlilik birliği içinde edinilen malların paylaşımı. Maddi ve manevi tazminat talepleri. Tedbir nafakası, yoksulluk nafakası talepleri bu başlık altında düzenlenecektir)
3.1- Ortak konutta bulunan her türlü şahsi eşyalarının tümü eş “………………….”’a verilecek olup, eş “………………….” eşya olarak başka alacağı olmadığını kabul eder.
3.2- Ortak konutta bulunan, “………………….”’ın kendi şahsi eşyaları dışındaki tüm eşyalar “………………….”ın olacaktır. “………………….” eşya olarak başka alacağı olmadığını kabul eder.
3.3- Evlilik birliği içinde alınan ve tapuda “………………….” adına kayıtlı olan “………………….” Taşınmaz iş bu prorokol gereğince “………………….”e ait olacaktır
3.4. Evlilik birliği içinde alınan ve “………………….” adına kayıtlı olan ………. araç “………………….”e ait olacaktır.
3.5- Taraflar karşılıklı olarak alacak, ziynet eşyası ve çeyiz eşyası alacağı haklarından vazgeçmişlerdir.
3.5- Her iki taraf da birbirlerinden tedbir, yoksulluk nafakası veya herhangi bir şekilde maddi ve manevi tazminat talebinde bulunmamaktadır.
BOŞANMANIN ÇOCUKLAR İLE İLGİLİ SONUÇLARI
(Velayet, çocukla kişisel ilişki kurulması vb hususlar bu başlık altında düzenlenecektir)
4.1- Ortak çocuk …/…/….. doğum tarihli “………………….”in velayeti anne/baba “………………….”e ait olacaktır.
4.2- Ortak çocuğun bakım ve eğitim giderleri için, eş “………………….” ……. TL iştirak nafakasını, velayet hakkını kullanacak eş “………………….” adına olan banka hesabına, ilgili bulunduğu ayın 15’inde düzenli olarak yatıracaktır.
4.3- Eşlerden “………………….”,ortak çocuğu dilediği zaman görebilecek, kişisel ilişki kurabilecektir.
5- Taraflar karşılıklı olarak birbirinden dava harç, yargılama gideri ile vekalet ücreti talep etmeyecektir. işbu boşanma dosyasının yargılama harç ve gideri “………………….”. tarafından karşılanacaktır.
6- Taraflar yukarıda yazılı şartlarda anlaşmış olup, iş bu protokol “………………….” tarafından açılacak boşanma davasında anlaşmalı boşanmanın esası olarak Mahkemede delil olarak kullanılacaktır.
7- İş bu protokolü okunup, iradelerine uygun bulunması üzerine karşılıklı olarak …/…/….. tarihinde imza altına alınmıştır.
Merhaba oncelikle ornek vererek yardici oldugunuz icin teşekkür ederim.Ben Selma acaba bosluklarda kendi kizlik soyadimimi kullanacagim.?protokole isteklerim doğrultusunda ekleme.yapabilirmiyim?ve protokol yazisinin altina esimde bende ad soyad imza seklindemi yapmaliyiz imzayi? Tekrardan tesekkur ederim
Merhabalar, nezaketiniz için ben teşekkür ederim.
Kızlık soyadınızı değil eşinizin soyadını kullanmanız gerekir. Protokole koyduğunuz şartların hakim tarafından onaylanabilir olmalıdır. Bu nedenle yapacağınız eklemeleri bu kapsamda düşünmenizi tavsiye ederim. Protokolün her iki eş tarafından imzalanması gerekir.
Protokole velayeti alan eşin yeniden evlenmesi durumunda ya da şehir değiştirmesi durumunda velayet karşı tarafa geçer gibi bir hüküm konulabilir mi ve bu kanunen geçerli olur mu?
Merhaba cevapladiginiz icin.cok tesekkur ederim.Davayi anlasmali olarak yada tek tarafli olarak acma durumunda ne gibi kaybim olur?Her durumdada hakim nafaka verirmi acaba? Ben sadece cocugum icin talepte bulundum.Kizim.18 yasindan büyük onun icinde bisey eklemem gerekirmi acaba bu yil son senesi mezun olacak üniversiteden.Tekrar tesekkur ederim
Merhaba,
Sorularınıza doğru cevap verebilmek için durumunuzu ayrıntılı biçimde incelemek gerekir. Bulunduğunuz yerdeki bir avukattan danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz.