Etiket: online oyun dolandırıcılığı

Online Oyunlarda Dolandırıcılık Suçu

Online Oyunlarda Dolandırıcılık Suçu

World of Warcraft (WoW), Leauge of Legends, Knight Online, Fortnite, CS:GO, DOTA 2 gibi online oyunlarda dolandırıcılık suçu sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Kullanıcılar tarafından dile getirilen şikayetlerden biri de oyun hesabının ve oyun eşyasının alım satımı sırasında karşılaşılan online oyun dolandırıcılığı faaliyetleridir. Oyuncuların, oyun ile ilgili “eşya almak için birine para verdim ancak aldığım eşya gönderilmedi” veya “oyun hesabı almak için para gönderdim ama hesap bilgileri gönderilmedi” gibi çeşitli şikayetlerinin olduğu görülmektedir. Bu tip eylemlerle karşılaşan kullanıcılar oyun hesabı ve oyun eşyaları (item) sanal bir varlık olduğu için suç duyurusunda bulunamayacakları inancındadırlar. Ayrıca karakola gidip böyle bir şikayette bulunulduğunda görevli memurların şikayeti dikkate almayacağı korkusu da oldukça yaygındır.

Yaygın kanaatin aksine Yargıtay bu tip eylemleri suç olarak kabul etmektedir. Online oyun hesabının çalınması ve online oyun hesabının hacklenmesi da suç niteliğindedir.

Oyun hesabı satın almak için para gönderilip oyun hesabı bilgilerinin gönderilmemesi  veya oyun eşyası almak için para gönderilip de eşyanın oyuncuya gönderilmemesi halinde 5237 sayılı TCK’nın 158/1-f maddesinde düzenlenen bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık suçu oluşacaktır. 

Online Oyun Dolandırıcılığı hakkında, Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2014/775 Esas, 2015/24095 Karar ve 22.04.2015 Tarihli kararında;

 Somut olayda; internet kafe işleteni olan katılanın … sitesinde sanığa ait  …. Online isimli oyunda kullanılan ve oyundakikarakterlere güç veren item olarak adlandırılan sanal eşya ekipmanları satışı ilanını gördüğü ve ilanda yer alan telefonu arayarak sanıkla görüştüğü, sanığın katılana kendisini astsubay olarak tanıttığı ve sanal eşyanın 350 TL’ye satışı konusunda anlaştıkları, sanal eşya bedelinin sanığa ait hesaba “… kronos oyun ironset” açıklaması ile gönderdiği, sanığın sanal eşya bedelini aldığı, ancak satışa konu item denilen sanal eşyayı katılana göndermediği anlaşılmakla, mahkemenin bilişim sistemlerinin, araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçunun oluştuğuna ilişkin kabulünde bir isabetsizlik görülmemiştir diyerek online oyunlarda item satışında da dolandırıcılık suçunun oluşabileceğine karar vermiştir.

Online oyunlarda dolandırıcılık faaliyeti oldukça teknik ve uzmanlık isteyen kavramlar üzerinden anlatılmaktadır. Bu nedenle bu tip durumlarda alanında uzman bir adana bilişim avukatı ndan hukuki danışma almanız en büyük tavsiyemizdir.

Büken Hukuk & Danışmanlık Bürosu, TCK ve diğer ilgili kanunlar kapsamında tüm işlemlere ilişkin hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir.

Diğer makalelerimize buradan ulaşabilir veya büromuzdan randevu almak için buraya tıklayabilirsiniz.