Etiket: nitelikli dolandırıcılık bilişim

bilişim dolandırıcılığı

Bilişim Sistemleri Aracılığı ile Dolandırıcılık

Bilişim dolandırıcılığı yani dolandırıcılık suçunun bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılarak işlenmesi, hali dolandırıcılık suçunun nitelikli halidir.  Bu suç tipinde suçun faili kişilerin iradelerini sakatlamaya yönelik hileli davranışı bir bilişim sistemi aracılığı ile ortaya koyar. Örneğin dolandırıcılık facebook üzerinden yapılabilir. Örneğin Facebook veya başka bir sosyal medya hesabının hesabının şifresinin çalıp, sayfa sahibiymiş gibi yazışarak kişilerden para istenmesi bu kapsamdadır. Yada dolandırıcılık sahibinden.com gibi bir site üzerinden de yapılabilir. Örneğin sahibinden.com isimli internet sitesine satış ilanı koyup da, müştekiden satış bedelini aldıktan sonra malın gönderilmemesi hali bu kapsamdadır. Bu hususta müştekinin zaman kaybetmeden şikayette bulunması çok önemlidir.

 

Türk Ceza Kanunu‘nun 158/1-f maddesine göre; 

Dolandırıcılık suçunun;
f) Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle … işlenmesi halinde, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.”

Bilişim sisteminin aldatılmasından söz edilemeyeceği için, ancak bu sistemin araç olarak kullanılarak bir insanın aldatılması yani dolandırılması halinde bu bendin uygulanması mümkündür. Aksi halde yani sisteme girilerek bir kişi aldatılmayıp sistemden yararlanılarak çıkar sağlanmışsa bilişim suçu veya bilişim sistemi kullanılmak suretiyle hırsızlık suçunun oluşması söz konusu olacaktır.

Bilişim Dolandırıcılığı Suçunda

  • Dolandırıcılık suçunun bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılarak işlenmesi halinde bu suça dair yargılama Ağır Ceza Mahkemesi‘nde yapılır.
  • Nitelikli dolandırıcılık suçunun üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde, faile verilecek ceza yarı oranında artırılır.
  • Yine bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılarak işlenmesi suretiyle dolandırıcılık suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi durumunda faile verilecek ceza bir kat artırılır.

Bilişim Dolandırıcılığı Suçu İle İlgili Yargıtay Kararları;

  • “…Sanığın internette “sahibinden.com” isimli internet sitesine cep telefonu ve fotoğraf makinası ilanı koyduğu, katılanların bu ilanda belirtilen telefon numarasını arayıp sanıkla konuşarak anlaştıkları, sanığın sahte isimlerle oluşturduğu banka hesabına para göndermelerine rağmen bir daha sanıkla irtibat kuramadıkları, sanığın bu şekilde katılanlara karşı ayrı ayrı dolandırıcılık suçunu işlediği iddia edildiği olayda; sanığın eyleminin 5237 sayılı TCK’nın 158/1-f maddesinde düzenlenen “bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” suçunu oluşturacağı gözetilmeden, suç vasfında yanılgıya düşülerek yazılı şekilde aynı kanunun 157/1 maddesi gereğince basit doladırıcılık suçundan hüküm kurulması, Bozmayı gerektirmiş…” (Yargıtay 15. Ceza Dairesi, 2014/20767 E, 2017/6106 K, 15/02/2016 T.)
  • “…Sanığın şikayetçi Ş.. D..’in e-posta hesabının şifresini kırıp bu hesapla bağlantılı olan facebook hesabına erişip arkadaş listesinde olan katılana mesaj göndererek hesap numarasına para göndermesini istediği, katılanın şikayetçiye telefon etmesi üzerine hesabın ele geçirildiğinin anlaşıldığı, sanığın bu suretle atılı dolandırıcılık suçuna teşebbüs ve bilişim siteminin işleyişini engelleme veya bozma suçlarını işlediğinin iddia ve kabul olunması karşısında. eylemin temas ettiği TCK’nın 158/1-f maddesinde düzenlenen bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturup oluşturmayacağına ilişkin delilleri takdir ve tartışmanın Ağır Ceza Mahkemesine ait olduğu gözetilerek görevsizlik kararı verilmesi gerekirken duruşmaya devamla yazılı şekilde hüküm kurulması, Bozmayı gerektirmiş…” (Yargıtay 23. Ceza Dairesi, 2015/20254 E, 2016/135 K, 12/01/2016 T.)
  • “…Sanığın,……com internet sitesinden ilana verdiği araç alımı konusunda anlaştığı katılandan 100 TL kaparo alıp araç satmadığı şeklinde gerçekleşen eyleminin dolandırıcılık suçunu oluşturduğuna dair mahkemenin kabulünde bir isabetsizlik görülmemiştir…” (Yargıtay 15. Ceza Dairesi, 2013/26735 E, 2016/3015 K,  05/04/2016 T.)

Adana ceza avukatı olarak, Büken Hukuk & Danışmanlık Bürosu, TCK ve diğer ilgili kanunlarda düzenlenen suçların soruşturma aşamasından infaz aşamasına kadar tüm işlemlerine ilişkin hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir.

Diğer makalelerimize buradan ulaşabilir veya büromuzdan randevu almak için buraya tıklayabilirsiniz.