Etiket: mükerrer disiplin soruşturması lüzum-u muhakeme kararı

Danıştay kararları, mükerrer disiplin soruşturması ve mükerrer disiplin cezası, adana idare hukuku avukatı, yeni delil, yeni hukuki durum, iptal davası...

Mükerrer Disiplin Soruşturması ve Cezası

Bu makalemizde örnek Danıştay kararları çerçevesinde mükerrer disiplin soruşturması ve mükerrer disiplin cezası konularını ele alacağız.

Bir disiplin soruşturması sonucunda idare ilgilisine ceza verebilir veya ceza verilmeyerek işlem tesis edebilir. Bu durumda ceza ister verilmiş ister verilmemiş olsun, aynı konuya yönelik ikinci disiplin soruşturması başlatılamaz. Dolayısıyla aynı konuya yönelik ikinci bir disiplin cezası da verilemez. Aynı kişi hakkında aynı olay sebebiyle ancak bir defa disiplin soruşturması yapılabilir ve ancak bir defa disiplin cezası verilebilir. Bu doğrultuda daha önce soruşturulan ve karara bağlanan eylem ile ilgili ikinci defa mükerrer disiplin soruşturması yapılması ve mükerrer disiplin cezası verilebilmesi mümkün değildir.

MÜKERRER DİSİPLİN SORUŞTURMASI

Danıştay 1. Dairesi 2011/1827 Esas, 2012/390 Karar ve 13.03.2012 Tarihli kararında, daha önce soruşturulan ve ilgilisi için karara bağlanan eylemle aynı nitelikteki eylem için mükerrer disiplin soruşturması yapılamayacağına karar vermiştir.

Kararda özetle; “…Bazı kanser hastalarına hukuka ve etik kurallara aykırı olarak kök hücre tedavisi ve tümör aşısı uygulamak suretiyle hastalar üzerinde deney yapmak eylemi nedeniyle lüzum-u muhakemesine karar verilmiş ise de, aynı eylemle ilgili olarak şüpheli hakkında daha önce yapılan soruşturma sonucunda Rektörlükçe oluşturulan kurul tarafından verilen 05.11.2007 tarih ve 2007/23 sayılı men-i muhakeme kararının Yasa gereği incelenmesi üzerine, Dairemizin 25.12.2007 tarih ve 2007/1401 E, 2007/1540 K sayılı kararıyla, söz konusu men-i muhakeme kararının bozulmasına …..’nın Türk Ceza Kanunu’nun 257’nci maddesi gereğince lüzum-u muhakemesine karar verildiği, bu dosyada ise, aynı eyleme ilişkin olarak mükerrer disiplin soruşturması yapıldığı ve Kurul kararı alındığı anlaşıldığından, aynı eylemle ilgili olarak şüpheli hakkında mükerrer olar olarak verilen lüzum-u muhakeme kararı nın bozulmasına….” karar verilmiştir.

YENİ DELİL ELDE EDİLMEDEN BAŞLATILAN MÜKERRER DİSİPLİN SORUŞTURMASI

Yine Danıştay 1. Dairesi, 2011/2198 E, 2012/502 K ve 28.03.2012 tarihli kararında, aynı eyleme ilişkin daha önce yapılan soruşturmanın sonucu etkileyecek yeni delil sunulmadıkça soruşturma konusu yapılamayacağına karar vermiştir. “…Bu durumda, atılı suç nedenyle şüpheli hakkında daha önce soruşturma uapılarak Yetkili Kurul tarafından karar verildiği, bu kararın Dairemizin  26.06.2007 tarih ve 2007/704 E, 2007/825 K sayılı kararı ile onandığı, tekrarlanan şikayette ise konuyla ilgili daha önce yapılan soruşturmanın sonucunu değiştirecek yeni delil sunulmadığı anlaşıldığından … Üniversitesi Rektörlüğünce oluşturulan Kurulun karar verilmesine yer olmadığına ilişkin kararının onanmasına….”

YENİ BİR HUKUKİ DURUMUN ORTAYA ÇIKMASI ve MÜKERRER DİSİPLİN SORUŞTURMASI

Aynı kişi hakkında tekrar disiplin soruşturması yapılmasının ancak yeni bir hukuki durumun ortaya çıkması üzerine mümkün olabileceği söylenebilir. Önceki soruşturmada bilinmeyen yeni bir hukuki durumun ortaya çıkması üzerine şüpheli hakkında tekrar soruşturma yapılabileceği, ikinci kez yapılan bu soruşturmanın mükerrer nitelik taşımadığı hakkında Danıştay 1. Dairesi 2010/1142 Esas, 2010/1358 Karar ve 28.09.2010 Tarihli kararında şu şekilde karar vermiştir: “…Yargılama sırasında temin edilen Yüksek Sağlık Şurası raporunun ilgili hakkındaki önceki soruşturmada bilinmeyen yeni bir hukuki durumun varlığına işaret ettiği, dolayısıyla ortaya çıkan bu yeni durumun Rektörlükçe ilgili hakkında tekrar soruşturma yapılmasına neden olduğu, ikinci kez yapılan bu soruşturmanın mükerrer nitelik taşımadığı, rapordaki tespitlerin atılı suçtan dolayı şüpheli hakkında kamu davası açılması gerektiği hususunda yeterli şüphe oluşturduğu anlaşıldığından, Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğünce oluşturulan Yetkili Kurulun adı geçenin men-i muhakemesine ilişkin 18.5.2010 tarihli kararının bozulmasına, şüphelinin lüzum-u muhakemesine, eylemine uyan Türk Ceza Kanununun 257/2 inci maddesi gereğince yargılanmasına, yargılamanın Gaziantep Sulh Ceza Mahkemesinde yapılmasına , dosyanın Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığına, kararın bir örneğinin de Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğüne gönderilmesine 28.9.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi…”


Adana idare hukuku avukatı ve adana idari dava avukatı olarak bilgilendirme yapmak amacıyla paylaştığımız makalelerin bir kısmı şu şekildedir;

  • İptal davasının incelendiği makalemize buradan,
  • Tam yargı davasının incelendiği makalemize buradan,
  • Memur disiplin cezasına karşı açılacak iptal davasının incelendiği makalemize buradan, 
  • Memur disiplin cezasına itiraz konusunun ayrıntılı incelendiği makalemize buradan
  • Disiplin soruşturmasında soruşturma usulünün incelendiği makalemizi buradan
  • Soruşturma izni verilmesi itiraz dilekçesi örneğini buradan okuyabilirsiniz.

Makalelerimiz her geçen gün güncellendiği için ayrıntılı bilgi için lütfen sitemizde arama yapınız.