Bu makalemizde doçentlik başvurusunda etik inceleme nedir sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Doçentlik başvurusunda etik inceleme doçentlik jürisi tarafından adayın eserlerinde etik ihlali bulunduğu yönünde bir değerlendirme yapılmasıyla başlar.. Doçentlik başvurusunda etik inceleme süreci için, jürilerden sadece biri tarafından etik ihlal iddiasının dile getirilmesi yeterlidir. Doçentlik Yönetmeliği‘ne göre de doçentlik jürisi tarafından yapılacak ilk değerlendirme adayın başvuru dosyasında bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırılık bulunup bulunmadığı yönünde olacaktır. Dolayısıyla Yönetmelik gereğince jürinin ilk ve öncelikli olarak inceleyeceği husus doçent adayının başvurusunda etik ihlali bulunup bulunmadığı olmalıdır.
Doçentlik Başvurusunda Etik İnceleme Süreci
Doçentlik başvurusunda etik inceleme süreci, jüri üyelerinden birinin ya da birkaçının adayın eserlerinde etik ihlali bulunduğu yönünde rapor tanzim etmesi halinde başlar. Etik ihlal iddiası hakkında bilimsel araştırma ve yayın etiği komisyonu tarafından karar verilinceye dek doçentlik başvurusuyla ilgili hiçbir işlem yapılamaz. Doçentlik başvurusunda etik inceleme sürecini doçentlik komisyonu değil, ilgili bilimsel araştırma ve yayın etiği komisyonu yürütür. Üniversitelerarası Kurul bünyesinde Fen ve Mühendislik Bilimleri, Sağlık ve Spor Bilimleri, Sosyal ve Beşeri Bilimler ile Güzel Sanatlar alanlarından olmak üzere üç adet Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Komisyonu mevcuttur. Etik ihlali iddiaları ilgili komisyon tarafından incelenir.
Doçentlik Başvurusunda Etik İnceleme Sürecinde Savunma İstenmesi
İlgili bilimsel araştırma ve yayın etiği komisyonu tarafından yapılacak ilk işlem doçent adayından hakkındaki etik ihlali iddiaları ile ilgili savunmasının istenmesidir. Uygulamada adaya hakkındaki iddialar bildirilerek -genellikle- savunmalarını sunması için 15 gün süre verilmektedir. Doçentlik başvurusunda etik inceleme ile karşı karşıya kalan doçent adaylarının bu savunma dilekçesi oldukça önemlidir. Zira makalemizin devamında da belirttiğimiz üzere, adayın doçentlik başvurusunda etik ihlali bulunduğu sonucuna varılması halinde disiplin soruşturması ve ceza tecziyesi de gündeme gelebileceğinden, bu aşamada yapılacak savunma hayati öneme sahiptir.
Doçentlik başvurusunda etik ihlali iddiasına karşı savunma dilekçesi kişinin kendisi veya avukatı tarafından hazırlanabilir. Ancak etik ihlali iddiasının doçentlik sürecinin yanı sıra disiplin yaptırımları bakımından ağır sonuçları olabileceği söz konusu olduğundan bu hususta profesyonel bir destek alınmasını faydalı görüyoruz. Bu dilekçe hazırlanırken tüm hukuki metinlerde olduğu gibi, yalın bir dilde, açıklayıcı ve kapsamlı olması, emsal yargı kararlarına atıf yapılması hatta iddia edilen etik ihlali türüne göre gerekli olması halinde çeşitli tablo ve şemalar ile zenginleştirilmesi gerektiği ve muhakkak yazılı savunma verilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bu durumla karşı karşıya kalan doçent adaylarına faydalı olabilmek adına yayınladığımız doçentlik başvurusunda etik ihlal savunma dilekçesi örneğine buradan ulaşabilirsiniz.
Doçentlik Başvurusunda Etik İnceleme Sırasında Bilirkişi ve Uzman Görüşü
İlgili bilimsel araştırma ve yayın etiği komisyonu adayın savunmalarını aldıktan sonra, etik ihlal iddiaları hakkında bilirkişi incelemesi yaptırabilir veya uzman görüşüne başvurabilir. Her ne kadar değerlendirme komisyon tarafından yapılmaktaysa da, doğru bir değerlendirme için bilirkişi incelemesi yapılması veya uzman görüşü istendiğine sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu durumda genellikle 3 kişiden oluşan bir bilirkişi kurulu görevlendirilmektedir. Adayın başvuru dosyası, jürinin etik ihlal iddiaları ve adayın savunma dilekçesi bilirkişilere gönderilmekte ve konuyla ilgili görüşleri istenmektedir.
Doçentlik Başvurusunda Etik İnceleme Ne Kadar Sürer?
Doçentlik başvurusunda etik inceleme başlaması halinde, bu inceleme bitene kadar doçentlik başvurusu hakkında bir işlem yapılamaması ve etik ihlal bulunduğu sonucuna varılması halinde doçentlik başvurusunun iptal edilmesinin yanı sıra bazı disiplin yaptırımlarının da uygulanacak olması gibi haller doçent adaylarını huzursuz etmektedir. Doçentlik başvurusunda etik inceleme ne kadar sürer sorusuna verilebilecek genel bir cevap maalesef ki yoktur. Her dosya kendine özgüdür. Doçentlik başvurusunda etik incelemenin uzun süredir devam ediyor olması olumsuz bir anlam taşımaz. Komisyon, bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verdiyse, bilirkişi raporunun sunulması bekleniyor olabilir veyahut komisyon toplantısı ertelenmiş, adayın dosyası o toplantıda ele alınamamış olabilir.
Doçentlik Başvurusunda Etik İhlal Bulunmadığı Sonucuna Varılırsa Ne Olur?
Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Komisyonu tarafından yapılacak inceleme neticesinde adayın eser veya eserlerinde etik ihlali bulunmadığı sonucuna varılması halinde doçentlik değerlendirmesi kaldığı yerden devam eder. Bu durumda ayrıca, etik ihlali bulunduğu iddiasında bulunan jüri üyesinin görevi sonlandırılır. ÜAK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Komisyonu tarafından verilen müvekkilimizin etik ihlalde bulunmadığına dair kararının tamamı, emsal nitelikte olması bakımından buradaki makalemizde paylaşılmıştır.
Doçentlik Başvurusunda Etik İhlal Bulunduğu Sonucuna Varılırsa Ne Olur?
Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Komisyonu tarafından yapılacak inceleme neticesinde adayın doçentlik başvurusunda etik ihlali bulunduğu sonucuna varılması halinde ise, doçentlik başvurusu iptal edilir. Doçentlik başvurusunda etik ihlali bulunduğu sonucuna varılması halinde karar disiplin ve diğer idarî işlemlerin başlatılması amacıyla bilgi ve gereği için adayın bağlı olduğu kuruma da bildirilir. Bu durumda etik ihlali nedeniyle başlatılacak disiplin soruşturması gündeme gelir.
Diğer yandan söz konusu karara karşı aday, kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde iptal davası açabilir. Açılacak iptal davasında görevli ve yetkili mahkeme Ankara İdare Mahkemesi’dir. Her somut olay birbirinden farklı olmakla birlikte adayın etik ihlalde bulunduğuna dair söz konusu kararın bağlı olduğu Üniversite’ye de gönderileceği ve hakkında disiplin soruşturması başlatılacağı da açıktır. Bu nedenle yasal yollara başvurulması, yani doçentlik başvurusunda etik ihlal kararına karşı iptal davası açılmasının aday tarafından mutlaka değerlendirilmesini ve profesyonel destek alınmasını tavsiye ediyoruz. Söz konusu dava ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için “Doçentlik Başvurusunun Reddi Kararına İtiraz ve İptal Davası” başlıklı makalemize buradan ulaşabilirsiniz.
Doçentlik Başvurusu Etik İhlal Sebebiyle İptal Edilen Adaylar Ne Yapabilir?
Doçentlik başvurusu etik ihlal sebebiyle iptal edilen adayların yapması gereken ilk ve en önemli şey söz konusu karara karşı iptal davası açmak olacaktır.
Diğer yandan ÜAK’nın bildirimi ile görev yaptığı Üniversite’de hakkında disiplin soruşturması başlatılacağından, aday bu sürece hazırlıklı olmalıdır. Yükseköğretim kurumuna ulaşan etik ihlal iddiaları, yükseköğretim kurumu bilimsel araştırma ve yayın etiği kurullarında incelenmektedir. Etik ihlali iddiası sebebiyle hakkında inceleme başlatılan kişilerden iddialara ilişkin olarak gerekli bilgi ve belgelerle birlikte yazılı savunmaları istenir. Bu durumda etik ihlal savunma yazısı için süre en az 15 gündür. Etik ihlal iddiası kapsamındaki disiplin soruşturmaları hakkında ayrıntılı bilgi almak için buradan ilgili makalemize ulaşabilirsiniz.
Somut olaydaki etik ihlal iddialarının özelliğine göre, etik ihlal barındırdığı iddia edilen yayının/yayınların değerlendirilmesi, düzeltilmesi veya geri çekilmesi de alanında uzman bir profesyonel ile değerlendirilmelidir.
Son olarak doçentlik başvurusu etik ihlal sebebiyle iptal edilen adaylar en erken izleyen üçüncü dönemde doçentliğe yeniden başvurabileceklerini unutmamalıdır.
Doçentlik Süreci, Etik İhlal Cezaları ve Diğer Akademik Davalar İle İlgili Çalışmalarımız
Büken Hukuk & Danışmanlık Bürosu , idare hukuku avukatı olarak, idare hukukunun tüm alanlarında ve ancak özellikli olarak Yükseköğretim Hukuku kapsamındaki atama, disiplin, etik, unvan ve kadro davaları dahil tüm alt dallarında faaliyet göstermektedir. Diğer makalelerimize buradan ulaşabilir veya büromuzdan randevu almak için 05070575335 nolu telefon numarasından ulaşabilirsiniz.
- Doçentlik başvurusunda etik ihlali incelemesi ile ilgili makalemize buradan,
- Doçentlik Başvurusunda Etik İhlal Savunma Dilekçesi Örneği nin yer aldığı makalemize buradan,
- Tekrar yayım cezası ile ilgili olarak buradan,
- Haksız yazarlık cezası ile ilgili olarak buradan,
- İntihal suçu ile ilgili buradan, intihal suçunda savunma örneği için buradan,
- Etik ihlal cezaları hakkında genel bilgilendirme yazımıza buradan,
- Doçentlik başvurusunun reddi ve iptal davasının incelendiği makalemize buradan,
- Profesörlük kadrosuna atama yapılmaması ile ilgili karara buradan,
- Akademik kadro bilim sınavına itiraz ile ilgili buradan,.
- Akademik kadro sınavına itiraz ve iptal davası ile ilgili detaylı bilgiye buradan,
- Doktor öğretim üyesi kadrosunda jüri raporu eksikliği ile ilgili aldığımız yargı kararına buradan,
- Öğretim üyesi ataması iptal davası ile ilgili makalemize buradan, ulaşabilirsiniz.
- Daha öncesinde başarı ile sonuçlandırdığımız akademik kadro bilim sınavının iptali kararına burada,
- Yine daha önce sonuçlandırdığımız öğretim görevlisi kadrosuna atamada tazminat davası ile ilgili emsal karara burada,
- Öğretim görevlisi atamasında yürütmenin durdurulması ile ilgili bir kararımıza buradaki yazımızda yer vermiştik.
Makalelerimiz her geçen gün güncellendiği için ayrıntılı bilgi için lütfen sitemizde arama yapınız.