Etiket: dava dosyasının işlemden kaldırılması ve sonuçları

Dava dosyasının işlemden kaldırılması ve sonuçları, davanın açılmamış sayılması, davanın yenilenmesi, adana avukat, mazeretin reddi, harçsız yenileme

Dava Dosyasının İşlemden Kaldırılması

Dava dosyasının işlemden kaldırılması hali Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 150. maddesinde düzenlenmiştir. Bu makalemizde dava dosyasının işlemden kaldırılması ve sonuçlarını kısaca incelemeye çalışacağız.

Dava Dosyasının İşlemden Kaldırılması Nedir?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 150. maddesine göre; “Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir. Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflardan biri duruşmaya gelir, diğeri gelmezse, gelen tarafın talebi üzerine, yargılamaya gelmeyen tarafın yokluğunda devam edilir
veya dosya işlemden kaldırılır. Geçerli bir özrü olmaksızın duruşmaya gelmeyen taraf, yokluğunda yapılan işlemlere itiraz edemez. Duruşma gününün belli edilmesi için tarafların başvurması gereken hâllerde gün tespit ettirilmemişse, son işlem tarihinden başlayarak bir ay geçmekle dosya işlemden kaldırılır” 
hükmüne amirdir. Dolayısıyla dava dosyasının işlemden kaldırılması birden farklı şekilde ortaya çıkabilir.

Dava Dosyasının İşlemden Kaldırılması Halleri

  • Bunlardan birincisi davanın her iki tarafının, hem davacının hem davalının duruşmaya gelmemesidir. Bu durumda dava dosyasının işlemden kaldırılması kararı verilir. Bu sırada, davacı duruşmaya katılmama nedenini açıklayan bir mazeret dilekçesi verebilir. Bu durumda mahkeme mazeretin kabulüne karar verirse, dosyanın işlemden kaldırılmasına karar vermez, yeni bir duruşma günü verilir. Eğer mahkeme mazereti reddederse dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verir
  • Taraflardan birinin duruşmaya gelip diğerinin gelmemesi halinde, duruşmaya gelen taraf davayı takip etmeyeceğini bildirirse dava dosyası işlemden kaldırılır.
  • Her iki taraf da duruşmaya katılıp davayı takip etmeyeceklerini bildirirlerse bu durumda da dava dosyası işlemden kaldırılır.
  • Duruşma gününün belli edilmesi için tarafların başvurması gereken hâllerde gün tespit ettirilmemişse, son işlem tarihinden başlayarak bir ay geçmekle dosya işlemden kaldırılır.

Dava Dosyasının İşlemden Kaldırılmasının
Sonuçları

Dava dosyasının işlemden kaldırılması kararı ile birlikte hemen dava açılmamış sayılmaz. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 150/4. maddesine göre; dava bu kararın verilmesinden itibaren 3 ay daha derdest kalmaya devam eder. Dolayısıyla açılan davayla ortaya çıkan zamanaşımının kesilmesi hali üç ay daha devam eder. Yine hak düşürücü süre de üç ay daha korunur.

Davanın Yenilenmesi Talebi

Dava dosyasının işlemden kaldırılması kararı verilmesi halinde, davaya devam edilebilmesi için davanın yenilenmesi gerekir. Dosyası işlemden kaldırılmış olan dava, işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde taraflardan birinin dilekçe ile başvurusu üzerine yenilenebilir. Dosyanın işlemden kaldırıldığı tarihten itibaren bir ay içinde yenileme talebinde bulunulursa yeniden harç alınmaz. Ancak bir aylık süre geçtikten sonra yenileme yapılırsa bu durumda yeniden harç alınması gerekir.

İşlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde yenilenmeyen davalar, sürenin dolduğu gün itibarıyla açılmamış sayılır.

İşlemden kaldırılmasına karar verilmiş ve sonradan yenilenmiş olan dava, ilk yenilenmeden sonra bir defadan fazla takipsiz bırakılamaz. Dolayısıyla bir dava dosyası ikinci defa yenilendikten sonra tekrar takipsiz bırakılırsa dava açılmamış sayılır. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için “Davanın Açılmamış Sayılması Nedir?” başlıklı makalemizi buradan inceleyebilirsiniz.

Diğer makalelerimize adana avukat buradan ulaşabilir veya büromuzdan randevu almak için buraya tıklayabilirsiniz.1