Etiket: babalık davası dilekçe örneği

Evlilik dışı çocuğun tanınması davası, babalık davası, babanın çocuğunu tanıması, baba ile çocuk arasında soybağı, tanımanın iptali adana boşanma avukatı

Evlilik Dışı Çocuğun Tanınması

Bu makalemizde tanıma davası yani evlilik dışı çocuğun tanınması davası ile ilgili genel bilgiler vereceğiz. Türk Medeni Kanunu’nun 295 ve devamı maddeleri, babaya evlilik birliği dışında doğan çocuğunun kendisinden olduğunu resmi olarak bildirme hakkı vermektedir. Evlilik dışı çocuğun tanınması, babanın nüfus memuruna veya mahkemeye  yazılı başvurusu ya da resmî senette veya vasiyetnamesinde yapacağı beyan ile sağlanabilir.

Bu sırada şunu da açıklamak gerekir ki, evlilik dışı çocuğun tanınması ile babalık davası temel olarak aynı amaca hizmet eder. Amaç çocuk ile babası arasındaki soybağının sağlanmasıdır. Ancak babalık davası soybağının mahkemece belirlenmesi amacıyla ana ve çocuk tarafından açılabilen bir dava türü iken, tanıma babanın kendi rızası ve isteği ile yapacağı bir irade beyanıdır. Babalık davası ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için buradan ilgili makalemizi inceleyebilirsiniz. Babalık davası dilekçe örneği ne ise buradan ulaşabilirsiniz.

Evlilik Dışı Çocuğun Tanınması

Kanun, babanın çocuğunu tanıması için esasa yönelik bazı şartlar aramaktadır.

  1. Öncelikle tanıyanın çocuğun doğal babası olması gerekir.  Babanın küçük veya kısıtlı olması halinde veli veya vasisinin de rızası aranır.
  2. Diğer önemli şart ise çocuğun başka bir erkekle soybağı ilişkisinin bulunmaması gerekliliğidir. Eğer çocukla başka bir erkek arasında soybağı ilişkisi kurulmuş ise bu soybağı ilişkisi devam ettiği sürece çocuğun doğal babası tarafından tanınması mümkün değildir. Bu doğrultuda, önce çocuğun mevcut soybağı ilişkisinin dava yoluyla ortadan kaldırılması gerekir. Evlilik dışı çocuğun tanınması ancak mevcut soybağı ilişkisi ortadan kaldırıldıktan sonra mümkündür.

Baba çocuğunu nüfus memuruna veya mahkemeye yazılı başvuru yaparak ya da resmî senette veya vasiyetnamesinde yapacağı beyan ile sağlayabilir. Beyanda bulunulan nüfus memuru, sulh hâkimi, noter veya vasiyetnameyi açan hâkim, tanımayı babanın ve çocuğun kayıtlı bulunduğu nüfus memurluklarına bildirmekle yükümlüdür.

Tanımanın İptali Davası

Kanun babaya evlilik birliği dışında doğan çocuğunu bir beyan veya başvuru ile tanıyabilmesine olanak tanıdığı gibi tanıyan babaya ve tanıma işleminin ilgililerine iş bu tanıma işlemini iptal ettirmek üzere dava açma hakkını da vermiştir. Tanımanın iptali davası olarak bilinen bu dava türünde, baba yanılma, aldatma veya korkutma sebebiyle yapmış olduğunu evlilik dışı çocuğun tanıması nın iptalini isteyebilir. Bu durumda dava anneye ve çocuğa karşı açılır. Ayrıca çocuk ve annenin de tanımanın iptali davası açma hakkı vardır.. Bu durumda da dava tanıyana, tanıyan ölmüşse mirasçılarına karşı açılır. Çocuğun ölümü hâlinde altsoyunun, Cumhuriyet savcısının, Hazine ve diğer ilgililerin de dava açma hakkı vardır.

Tanımanın iptali davası taraflardan birinin dava veya doğum sırasındaki yerleşim yeri mahkemesinde veya davalıların yerleşim yeri mahkemesinde de açılabilir. Tanımanın iptali davasında görevli mahkeme ise aile mahkemesidir.

Tanımanın İptali Davasında İspat Yükü

Tanımanın iptali davasında ispat yükü davacıdadır. Buna göre davacı tanıyanın baba olmadığını ispat etmekle yükümlüdür. Ancak ana veya çocuk tarafından tanıyanın baba olmadığı iddiasıyla açılan iptal davasında ispat yükü, tanıyanın, gebe kalma döneminde ana ile cinsel ilişkide bulunduğuna ilişkin inandırıcı kanıtları göstermesinden sonra doğar.

Tanımanın İptali Davasında Hak Düşürücü Süre

Evlilik dışı çocuğun tanınması iptali için, tanıyanın dava hakkı, iptal sebebinin öğrenildiği veya korkunun etkisinin ortadan kalktığı tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde tanımanın üzerinden beş yıl geçmekle düşer. İlgililerin dava hakkı, davacının tanımayı ve tanıyanın çocuğun babası olamayacağını öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde tanımanın üzerinden beş yıl geçmekle düşer. Çocuğun dava hakkı, ergin olmasından başlayarak bir yıl geçmekle düşer. Bu süreler geçtiği hâlde gecikmeyi haklı kılan sebep varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabilir.

Büken Hukuk & Danışmanlık Bürosuadana boşanma avukatı olarak boşanma, velayet, nafaka, tazminat  işlemlerine ilişkin hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir. 

Diğer makalelerimize buradan ulaşabilir veya büromuzdan randevu almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Babalık davası dilekçe örneği, babalık davası dilekçesi, babalık davası nasıl açılır, babalık davası nedir, adana boşanma avukatı...

Babalık Davası Dilekçe Örneği

Bu makalemizde babalık davası dilekçe örneği yer almaktadır. Babalık davası çocuk ile babası arasındaki soybağının mahkeme yoluyla belirlenmesini sağlayan dava türüdür. Medeni Kanununun 301 ve devamı maddelerinde düzenlenen babalık davası sonucunda mahkemenin verdiği babalık hükmü ile soybağı kurulur.

Ayrıntılı bilgi için buradan “Babalık Davası Nedir?” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz. Bu makalemizde “Babalık Davası Dilekçesi”ne yer verilecektir.

Babalık Davası Dilekçe Örneği

ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE

DAVACI : …………………

VEKİLİ : Av. Selce MARAŞ BÜKEN

DAVALI : …………………

KONU: TMK m.301 maddesi uyarınca davalının müvekkil ile evlilik dışı ilişki sonucu hayata gelen müşterek çocuğun biyolojik babası olması dolayısıyla babalığın hükmen tayini, müşterek çocuk için nafaka, doğum masrafları ve tazminat taleplerimizden ibarettir.

AÇIKLAMALARIMIZ

 

  1. Müvekkil ile davalı  …/…/…-  …/…/… tarihleri arasında nişanlılık ilişkisi yaşayıp, …..…  adresinde birlikte kalmış, bu birliktelik sırasında tarafların  ilişkilerinin ciddi olması ve evlilik planları yapıyor olmaları nedeni ile taraflar cinsel ilişkiye girmişler ve yaşanılan ilişki sonucu müvekkil hamile kalmıştır.
  2.  Davalı müvekkilin hamile olduğunu öğrenince böyle bir mesuliyet almak istemediğini söyleyerek ortak konutu terk etmiştir.
  3. Davalının ortak yaşanılan evi terk etmesinden sonra müvekkil hamile olmasından dolayı çalışamamış, ekonomik olarak büyük zorluklar yaşamasına rağmen doğum hastane vb tüm giderleri tek başına karşılamıştır. Müşterek çocuk …/…/… tarihinde, ……… .Hastanesinde dünyaya gelmiştir. Davalı doğumu haber almasına rağmen müvekkili ve müşterek çocuğu görmek istememiş, başkasından olduğunu iddia etmiştir.
  4. Müvekkil şu an 2 yaşında olan müşterek çocuk …..’nın tüm masraflarını tek başına karşılamaktadır. Müşterek çocuk ……. halen nüfusa kaydedilmemiş dolayısıyla davalı ile aralarında hukuki bağ kurulamamıştır. Bu durum  hem çocuk  hem  de müvekkilin mağduriyetine sebep olmaktadır.
  5.  Yukarıda arz edilen nedenlerle, müşterek çocuğun babasının davalı …. olduğunun  tespiti, çocuğun davalının nüfus kayıtlarına geçirilmesi, masraflarına davalı babanın da katkıda bulunmasını sağlamak için iş bu davayı açmak zaruriyeti doğmuştur. Ayrıca doğum ve hastane masraflarının davalıdan tahsili yönünde karar verilmesi talebimiz de mevcuttur.

DELİLLER:  Nüfus kayıtları, Doğum raporu, Hastane kayıtları, DNA testi, Bilirkişi incelemesi, Tanık, Yemin, Yargılamanın işine yarayacak her türlü delil.

SONUÇ ve İSTEM: Davalının …… Doğumlu küçük ……nun babası olarak tespitine, müvekkilin yapmış olduğu doğum gideri, çocuğun iaşe ve sair giderleri için ……. TL tazminatın ( fazlaya dair haklarımız saklı kalmak kaydıyla) dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte tahsiline, müşterek çocuğun giderleri için aylık ……. TL tedbir nafakasına hükmedilmesine,  Yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin karşı taraf üzerine bırakılmasına karar verilmesini arz ve talep ederiz.

Davacı Vekili
Av. Selce MARAŞ BÜKEN

Babalık davası, iş bu babalık davası dilekçe örneği ile açılabilir.

Büken Hukuk & Danışmanlık Bürosu,adana boşanma avukatı olarak boşanma, velayet, nafaka, tazminat  işlemlerine ilişkin hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir. 

Diğer makalelerimize buradan ulaşabilir veya büromuzdan randevu almak için buraya tıklayabilirsiniz.