Etiket: adana nafaka avukatı

mahkeme kararında gerekçe ile hüküm arasında çelişki bulunması, bozma sebebi, yargıtay kararı, gerekçe ile hüküm fıkrasının çelişmesi, boşanma avukatı

Gerekçe İle Hüküm Arasında Çelişki Bulunması

Bir mahkeme kararında gerekçe ile hüküm arasında çelişki olmaması, kararın bütün olarak anlaşılır, çelişkisiz ve uyuşmazlığın çözümünde hukuki değerlendirmeyi içerir nitelikte olması gerekir. Bu doğrultuda kararda özellikle gerekçe ile hüküm fıkrası arasının çelişmesi yani gerekçe ile hüküm arasında çelişki bulunması kesin bir bozma sebebidir. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin “boşanma davası” ile ilgili verdiği son tarihli bir kararında da bu husus vurgulanmıştır. Kararda özetle , “Bölge adliye mahkemesince, davacı kadın tarafından dava dilekçesinde çocuğa şiddet uyguladığı vakıasına dayanılmadığı halde mahkemece bu yönlerden de erkeğe kusur yüklenilmesi doğru değil ise de sonuç itibarı ile erkeğin tam kusurlu olduğunun tespiti ile boşanma kararı verilmesinin doğru olduğu belirtilerek, erkeğin istinaf talebinin esastan reddine karar verilmek suretiyle gerekçe ile hüküm arasında çelişki yaratılmıştır. Gerekçe ve hüküm arasında yaratılan bu çelişkinin tek başına bozma sebebi oluşturması gerekir.denilerek bozma kararı verilmiştir.

Gerekçe İle Hüküm Arasında Çelişki Bulunması

YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
Esas Numarası: 2021/1922
Karar Numarası: 2021/2981
Karar Tarihi: 13.04.2021

BOŞANMA İSTEMİNDE İSTİNAF MAHKEMESİNCE VERİLEN KARARDA GEREKÇE VE HÜKÜM ARASINDA ÇELİŞKİ BULUNMASININ TEK BAŞINA BOZMA SEBEBİ OLDUĞU

Bölge Adliye Mahkemesince, Davacı Kadın Tarafından Dava Dilekçesinde Çocuğa Şiddet Uyguladığı Vakıasına Dayanılmadığı Halde Mahkemece Bu Yönlerden De Erkeğe Kusur Yüklenilmesinin Doğru Olmadığı – Bu Hususa Rağmen Erkeğin İstinaf Talebinin Esastan Reddine Karar Verilmek Suretiyle Gerekçe İle Hüküm Arasında Çelişki Yaratıldığı Gerekçe ve Hüküm Arasında Yaratılan Çelişkinin Tek Başına Bozma Sebebi Oluşturduğu

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı erkek tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Taraflar arasında görülen boşanma davasının yapılan yargılaması sonunda, ilk derece mahkemesince, davanın kabulüyle tarafların boşanmalarına karar verilmiş, ilk derece mahkemesinin kararına karşı davalı erkek tarafından istinaf kanun yoluna başvurulmuştur. Bölge adliye mahkemesince, davacı kadın tarafından dava dilekçesinde çocuğa şiddet uyguladığı vakıasına dayanılmadığı halde mahkemece bu yönlerden de erkeğe kusur yüklenilmesi doğru değil ise de sonuç itibarı ile erkeğin tam kusurlu olduğunun tespiti ile boşanma kararı verilmesinin doğru olduğu belirtilerek, erkeğin istinaf talebinin esastan reddine karar verilmek suretiyle gerekçe ile hüküm arasında çelişki yaratılmıştır. Gerekçe ve hüküm arasında çelişki tek başına bozma sebebi oluşturduğundan, hükmün münhasıran bu sebeple bozulması gerekmiştir.

SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcın istek halinde yatırana geri verilmesine, dosyanın ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oybirliğiyle karar verildi. 13.04.2021

Adana Boşanma Avukatı

Hukuki metinlerin somut olayın şartlarına göre özel olarak hazırlanması gerekliliği karşısında  somut olayın doğru değerlendirilmesi açısından adana boşanma avukatı ndan hukuki danışmanlık alınması gerekmektedir. Diğer makalelerimize buradan ulaşabilir veya büromuzdan randevu almak için buraya tıklayabilir veya 0507 057 53 35 nolu telefon numaramızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

Boşanmada tazminat miktarı menfaate ve hakkaniyete uygun olmalıdır, boşanmada kadına az tazminat verilmesi, hükmedilmesi, adana boşanma avukatı, emsal karar

Boşanmada Tazminat Miktarı Menfaate ve Hakkaniyete Uygun Olmalıdır

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanmada tazminat miktarı menfaate ve hakkaniyete uygun olmalıdır şeklinde özetlenebilecek son tarihli bir kararında boşanmada kadın yararına takdir edilen maddi ve manevi tazminat miktarının ihlal edilen menfaatlere ve hakkaniyete uygun olarak belirlenmesi gerektiği üzerinde durmuştur. Kararda “boşanmada tazminat miktarı menfaate ve hakkaniyete uygun olmalıdır” gerekliliği karşısında davacı kadın yararına takdir edilen maddi ve manevi tazminat az bulunarak kararın bozulmasına hükmedilmiştir. Kararın tam metni aşağıdaki gibidir.

Boşanmada Tazminat Miktarı Menfaate ve Hakkaniyete Uygun Olmalıdır

YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
Esas Numarası: 2021/1474
Karar Numarası: 2021/3164
Karar Tarihi: 15.04.2021

BOŞANMADA KADIN YARARINA TAKDİR EDİLEN MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT MİKTARININ İHLÂL EDİLEN MENFAATLERE VE HAKKANİYETE DE UYGUN OLARAK BELİRLENMESİ GEREKTİĞİ – Tarafların Tespit Edilen Ekonomik Ve Sosyal Durumları, Kusur Dereceleri, Paranın Alım Gücü Dikkate Alındığında Kadın Yararına Takdir Edilen Maddi Ve Manevi Tazminatın Az Olduğu Türk Medeni Kanunu’nun İlgili Maddesindeki Hakkaniyet İlkesi İle Türk Borçlar Kanunu’nun İlgili Maddeleri Dikkate Alınarak Daha Uygun Miktarda Maddi ve Manevi Tazminat Takdiri Gerektiği

Özeti: Tarafların tespit edilen ekonomik ve sosyal durumları, boşanmaya yol açan olaylardaki kusur dereceleri, paranın alım gücü, kişilik haklarına yapılan saldırı ile ihlâl edilen mevcut ve beklenen menfaat dikkate alındığında davacı kadın yararına takdir edilen maddi ve manevi tazminat azdır. Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddesindeki hakkaniyet ilkesi ile Türk Borçlar Kanunu’nun ilgili maddeleri dikkate alınarak daha uygun miktarda maddi ve manevi tazminat takdiri gerekmektedir.

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı kadın tarafından tazminatların miktarı yönünden; davalı erkek tarafından ise kusur belirlemesi ile kadın lehine hükmedilen tazminatlar yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.

2-Tarafların tespit edilen ekonomik ve sosyal durumları, boşanmaya yol açan olaylardaki kusur dereceleri, paranın alım gücü, kişilik haklarına yapılan saldırı ile ihlâl edilen mevcut ve beklenen menfaat dikkate alındığında davacı kadın yararına takdir edilen maddi ve manevi tazminat azdır.

Türk Medeni Kanunu’nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi ile Türk Borçlar Kanunu’nun 50 ve 51. maddesi hükmü dikkate alınarak daha uygun miktarda maddi (TMK m. 174/1) ve manevi (TMK m. 174/2) tazminat takdiri gerekir. Bu yönler gözetilmeden hüküm tesisi doğru bulunmamıştır.

SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen gösterilen sebeple BOZULMASINA, hükmün bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerin l. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, aşağıda yazılı harcın davalıya yükletilmesine, peşin harcın mahsubuna ve 267.80 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatıran davacıya geri verilmesine, dosyanın ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oybirliğiyle karar verildi.

Adana Boşanma Avukatı

Hukuki metinlerin somut olayın şartlarına göre özel olarak hazırlanması gerekliliği karşısında  somut olayın doğru değerlendirilmesi açısından adana boşanma avukatı ndan hukuki danışmanlık alınması gerekmektedir. Diğer makalelerimize buradan ulaşabilir veya büromuzdan randevu almak için buraya tıklayabilir veya 0507 057 53 35 nolu telefon numaramızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

Nafakanın azaltılması davası dilekçe örneği, nafakanın kaldırılması, örnek dilekçe, adana boşanma avukatı, nafakanın düşürülmesi davası nasıl açılır

Nafakanın Azaltılması Davası Dilekçe Örneği

Bu makalemizde nafakanın azaltılması davası dilekçe örneği olarak kullanılabilecek içeriğe yer verilecektir. Ancak nafakanın düşürülmesi, miktarının azaltılması amacıyla açılan nafakanın azaltılması davası dilekçe örneği ne geçmeden önce, nafakanın azaltılması davası hakkında kısaca bilgi vermeyi uygun görüyoruz.

Nafakanın azaltılması davası hukuki dayanağını Türk Medeni Kanunu’nun 176/4 maddesinden alır. Düzenlemeye göre;  Tarafların malî durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hâllerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir. Buna göre mali durumu değişen örneğin geliri önemli ölçüde değişen nafaka yükümlüsü nafakanın azaltılması davası açabilir. Aile mahkemesi hakimi, nafakanın azaltılması davası nda tarafların ekonomik ve sosyal durumlarındaki değişikliği araştırıp, gelirleri arasında bir oranlama yaparak, önceki nafaka takdirinde taraflar arasında sağlanan dengeyi koruyacak bir karar vermekle yükümlüdür.

Makalemizin devamında yer verdiğimiz nafakanın azaltılması davası dilekçe örneği, açılacak davada kullanılabilecekse de, örnek niteliğine olduğu unutulmamalıdır. Hukuki metinlerin somut olayın şartlarına göre özel olarak hazırlanması gerekliliği karşısında  somut olayın doğru değerlendirilmesi açısından adana boşanma avukatı ndan hukuki danışmanlık alınması gerekmektedir. Diğer makalelerimize buradan ulaşabilir veya büromuzdan randevu almak için buraya tıklayabilir veya 0507 057 53 35 nolu telefon numaramızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

Nafakanın Azaltılması Davası Dilekçe Örneği

ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE

DAVACI : ………………………..

VEKİLİ : Av. Selce MARAŞ BÜKEN

DAVALI : ………………………..

KONU : Yapılacak araştırma ve inceleme neticesinde müvekkilin gelirinin önemli ölçüde azalmış, davalının ise sürekli ve düzenli gelir elde etmiş olması sebebiyle Adana … Aile Mahkemesi’nin …./…. Esas, …./….. Karar sayılı ilamı ile davalı lehine hükmedilen yoksulluk nafakasının kaldırılması, bunun mümkün olmaması halinde nafakanın azaltılması talebimizden ibarettir.

AÇIKLAMALARIMIZ

1.Müvekkil ile davalı Adana … Aile Mahkemesi’nin …./…. Esas, …./….. Karar sayılı ilamı ile boşanmışlar, karar ile birlikte müvekkilin davalıya aylık …. TL yoksulluk nafakası ödemesine karar verilmiştir. Boşanma kararının verildiği …/…/….. tarihinde …….. olarak çalışan ve o dönemde oldukça iyi bir gelire sahip olan müvekkil, şu an işinden ayrılmış olup, bu doğrultuda ekonomik durumu önemli ölçüde değişmiştir.

2. Müvekkilin ekonomik şartları kötüye giderken davalının ekonomik şartları her geçen gün daha iyiye gitmiştir. Davalı şu anda, …… olarak çalışmakta olup, aylık ….. TL kazanç sağlamaktadır. Görüldüğü üzere davalının gelir durumu müvekkilden çok daha iyi durumdadır.

3. Türk Medeni Kanunu’nun 176/3.maddesinde; yoksulluğun ortadan kalkması halinde mahkeme kararıyla nafakanın kaldırılacağı; 176/4.maddesinde ise, tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde irad biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın artırılması yada azaltılmasına karar verilebileceği düzenlenmiştir.

4. Nitekim Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2016/10053 Esas, 2017/597 Karar sayılı kararında, somut olaya oldukça benzer bir kararında; “…Tarafların, 06/06/2014 tarihinde boşandıkları, boşanma kararı ile davalı lehine aylık 300 TL yoksulluk nafakasına hükmedildiği, davalının daha sonra zabıt katibi olarak çalışmaya başladığı, 2.100,00 TL maaş aldığı, babasına ait evde oturduğu, davacının ise memur olduğu, 2.060,00 TL maaş aldığı, 400,00 TL kira ödediği anlaşılmaktadır O halde, mahkemece; davalının boşanma tarihinden sonra memur olarak çalışmaya başladığı, sürekli ve düzenli bir gelirinin olduğu belirlenmekle; nafaka alacaklısı kadının yoksulluğunun ortadan kalktığı anlaşıldığından yoksulluk nafakasının tamamen kaldırılmasına karar verilmesi gerekirken; yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.” diyerek yoksulluk nafakasının kaldırılması davası nın kabulüne karar verilmesi gerektiğine karar vermiştir.

5. Görüldüğü üzere davalının boşanma tarihinden sonra ……… olarak çalışmaya başlaması ile sürekli ve düzenli bir gelir elde ettiği açıkça ortadadır. Bu kapsamda nafaka alacaklısı davalının yoksulluğunun ortadan kalktığı da barizdir.  İş bu nedenler dahilinde davamızın kabulü ile Adana …. Aile Mahkemesi’nin …./…. Esas, …./….. Karar sayılı ilamı ile davalı lehine hükmedilen yoksulluk nafakasının tamamen kaldırılmasına karar verilmesini talep etmek zorunluluğumuz hasıl olmuştur.

HUKUKİ DELİLLER: 

SONUÇ ve İSTEM: Yukarıda arz ve izah edilen ve Sayın Mahkemeniz’ce re’sen göz önünde tutulacak nedenler dahilinde, davamızın kabulü ile  Adana … Aile Mahkemesi’nin …./…. Esas, …./….. Karar sayılı ilamı ile davalı lehine hükmedilen yoksulluk nafakasının kaldırılması, bunun mümkün olmaması halinde nafakanın azaltılmasına  yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıya tahmiline karar verilmesini saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz.

Davacı Vekili
Av. Selce MARAŞ BÜKEN

 

 

Yardım nafakası dilekçe örneği, yardım nafakası dava dilekçesi, üniversiteye giden çocuk, üniversite öğrencisi, babadan nafaka, adana nafaka avukatı

Yardım Nafakası Dilekçe Örneği

Bu makalemizde yardım nafakası dilekçesi örneği yer almaktadır. Ancak yardım nafakası dilekçe örneği ne geçmeden önce yardım nafakası nedir sorusunu kısaca cevaplamak istiyoruz. Yardım nafakası Türk Medeni Kanunu‘nun 364. maddesinde düzenlenmiştir. Maddeye göre;  Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür. Dolayısıyla yardıma muhtaç durumdaki kişi üstsoyu, alsoyu veya kardeşlerinden yardım nafakası dilekçe örneği ile açacağı dava ile nafaka talep edebilir. Kardeşlerin yardım nafakası yükümlülüğü altsoy ve üstsoydan farklı olarak refah içinde bulunmalarına bağlıdır. Bunun dışında Yargıtay’a göre okumaya devam eden çocuk ergin ve çalışabilecek durumda dahi olsa yardım nafakası isteyebilir. Yani üniversite öğrencisi olan çocuk babasından yardım nafakası alabilir. Makalemizde yer verilen yardım nafakası dilekçe örneği de bu kapsamdadır.

Büken Hukuk & Danışmanlık Bürosu, adana boşanma avukatı olarak yardım nafakası dahil olmak üzere pek çok uyuşmazlıkta hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir. Diğer makalelerimize buradan ulaşabilir veya büromuzdan randevu almak için buraya tıklayabilir veya 0507 057 53 35 nolu telefon numaramızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

Yardım Nafakası Dilekçe Örneği

ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE

DAVACI : ………………………..

VEKİLİ : Av. Selce MARAŞ BÜKEN

DAVALI : ………………………..

KONU : Yapılacak araştırma ve inceleme neticesinde müvekkilin ………………………..’nın yardıma muhtaç halde olduğu anlaşılacağından, davalı babaları ………………………..’ndan ayda ……………. TL yardım nafakası almasına karar verilmesi talebimizdir.

AÇIKLAMALARIMIZ

1. Müvekkil davalının kızı olup, davalı baba ve anneleri Adana …. Aile Mahkemesi’nin ……/……. Esas, …../…… Karar sayılı ilamı ile boşanmışlardır.

2. Davalı bu boşanmadan sonra müvekkili bir kez olsun arayıp sormamış, kendi hayatına devam etmiştir.. Müvekkil kendilerine ayrı bir ev açamayacak kadar zor durumda kalmışlar, davalı baba ahlaken üzerine düşen yükümlülüklerin hiçbirini yerine getirmemiş, müvekkili oldukça zor durumda bırakmıştır.

3. MÜVEKKİL ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİDİR. BU NEDENLE YARDIM NAFAKASI TALEBİMİZ BULUNMAKTADIR.

Müvekkil …. Üniversitesi …… bölümünde … sınıf öğrencisidir. Şu an her ne kadar Covid-19 tedbirleri nedeniyle geçici olarak uzaktan eğitim almakta ise de, normalde örgün eğitim almaktadır ve dolayısıyla …. ilinde mutat barınma giderleri ile karşı karşıyadır. Müvekkilin barınma giderlerinin yanı sıra eğitim özel bakım, giysi, yiyecek vb bütün harcamaları annesi ve diğer akrabaları tarafından verilen desteklerle karşılamaya çalışmaktadır. Yine müvekkilin ……… gibi kırtasiye masrafı çok olan, çok fazla kitap alması okuması gereken bir bölümde okuyor olması da eğitim masraflarını artırmaktadır. Buna ilişkin olarak müvekkilin sadece bu ………. ayında ödevleri-dersleri sebebiyle almak zorunda kaldığı kitapların bir faturasını örnek olması açısından Sayın Mahkemenize sunuyoruz.

4. Türk Medeni Kanunu’nun 328/2. maddesine göre; çocuk ergin olduğu halde eğitime devam ediyorsa, ana ve babasının durum ve koşullarına göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.

5. Davalı ………… olarak çalışmakta olup, en son bildiğimiz kadarıyla çalışmaya devam etmektedir. Davalı çocuğunun düştüğü budurumu görmezden gelmektedir. Ayrıca davalının malvarlığı da bulunmakta olup, gayrimenkulü, evleri olduğu bilinmektedir.

6. Bu nedenler dahilinde davalının müvekkile yardım nafakası ödemesi, ödenecek yardım nafakasının nafakasının her bir müvekkil için için dava tarihinden itibaren aylık ……… TL olarak belirlenmesine karar verilmesini talep etmek zorunluluğumuz hasıl olmuştur.

HUKUKİ DELİLLER :
Adana …… Aile Mahkemesi’nin …../…….. Esas, …../……. Karar sayılı boşanma kararı ve kesinleşme şerhi
Tarafların sosyal ve ekonomik durum araştırmaları,
Tanık,
Yemin,
Yargılamanın işine yarayacak her türlü delil.

SONUÇ ve İSTEM : Yukarıda arz ve izah edilen ve Sayın Mahkemenizce re’sen göz önünde tutulacak nedenler dahilinde,

1. Gerekli araştırma ve inceleme sonucunda müvekkilin yardıma muhtaç bulunduğu anlaşılacağından, davalının dava tarihinden itibaren aylık ………. TL yardım nafakası ödemesine,

2. Gelecek yıllar için nafakanın ne oranda artırılarak ödeneceğinin de kararda gösterilmesini,

3. Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıya tahmiline;

Karar verilmesini saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz.

Davacı Vekili
Av. Selce MARAŞ BÜKEN

Boşanma davasında maddi tazminatın hesaplanması, boşanma maddi tazminat hesabı emsal yargıtay kararı, adana boşanma avukatı,

Boşanma Davasında Maddi Tazminatın Hesaplanması

Bu makalemizde Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin boşanma davasında maddi tazminatın hesaplanması konusundaki bir kararına yer vereceğiz. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2020/2932 Esas, 2020/4461 Karar ve 06.10.2020 tarihli kararında boşanma davasında maddi tazminatın hesaplanması nın tarafların tespit edilen ekonomik ve sosyal durumları, boşanmaya yol açan olaylardaki kusur dereceleri, paranın alım gücü, kişilik haklarına yapılan saldırı ile ihlâl edilen mevcut ve beklenen menfaat göz önünde tutularak yapılması gerektiğine karar vermiştir.

Boşanma davasında maddi tazminatın hesaplanması konusunda verilen kararın tam metni şu şekildedir:

Boşanma Davasında Maddi Tazminatın Hesaplanması

YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
Esas Numarası: 2020/2932
Karar Numarası: 2020/4461
Karar Tarihi: 06.10.2020

BOŞANMA DAVASINDA KADIN TARAFINDAN İSTENİLEN MADDİ TAZMİNATIN HESABI

Özeti: Tarafların tespit edilen ekonomik ve sosyal durumları, boşanmaya yol açan olaylardaki kusur dereceleri, paranın alım gücü, kişilik haklarına yapılan saldırı ile ihlâl edilen mevcut ve beklenen menfaat dikkate alındığında kadın yararına takdir edilen maddi ve manevi tazminat azdır. Kanun hükmü dikkate alınarak daha uygun miktarda maddi ve manevi tazminat takdiri gerekmektedir.

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı-davacı kadın tarafından, lehine hükmolunan tazminat miktarları yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Tarafların tespit edilen ekonomik ve sosyal durumları, boşanmaya yol açan olaylardaki kusur dereceleri, paranın alım gücü, kişilik haklarına yapılan saldırı ile ihlâl edilen mevcut ve beklenen menfaat dikkate alındığında davalı-davacı kadın yararına takdir edilen maddi ve manevi tazminat azdır. Türk Medeni Kanunu’nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi ile Türk Borçlar Kanunu’nun 50 ve 51. maddesi hükmü dikkate alınarak daha uygun miktarda maddi (TMK m. 174/1) ve manevi (TMK m. 174/2) tazminat takdiri gerekir. Bu yönler gözetilmeden hüküm tesisi doğru bulunmamıştır.

SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.06.10.2020


Hukuk sistemimizde avukat ile temsilin zorunlu olmamakla birlikte boşanma davasında, adana boşanma avukatı ndan hukuki danışma hizmeti almanız en büyük tavsiyemizdir.

Boşanmada eşlerin birbirinden maddi tazminat veya manevi tazminat talepleri de olabilir. Boşanma davalarında, tazminatın belirlenmesinde eşlerin kusur durumu ve eşlerin maddi güçlerinin tam olarak ortaya konması önem arz ettiğinden bir adana boşanma avukatı aracılığıyla takip edilmesinde hukuki yarar olduğu görüşündeyiz.

Torunla kişisel ilişki kurulması, dede ve babaannenin torununu görme hakkı, gelin göstermiyor, torunla kişisel ilişki kurulması dava dilekçesi, adana avukat

Torunla Kişisel İlişki Kurulması

Bu makalemizde torunla kişisel ilişki kurulması halinden bahsedeceğiz ve makalemizin sonunda torunla kişisel ilişki kurulması dava dilekçesi ni örnek niteliğinde yer vereceğiz. Torunla kişisel ilişki kurulması velayeti almayan eşin ölümü halinde söz konusu olmaktadır. Bu durumda dede, anneanne ve babaannenin torununu görme hakkı elbette vardır.

Torunla Kişisel İlişki Kurulması

Esasında Medeni Kanunumuzda torunla kişisel ilişki kurulması durumunu doğrudan düzenlememektedir. Ancak Kanun’un 325. maddesi çocukların anne baba dışındaki üçüncü kişilerle menfaatine uygun düştüğü ölçüde kişisel ilişki kurulabileceği düzenlemektedir. Maddenin tam metni şu şekildedir; “Olağanüstü hâller mevcutsa, çocuğun menfaatine uygun düştüğü ölçüde çocuk ile kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkı diğer kişilere, özellikle hısımlarına da tanınabilir. Ana ve baba için öngörülen sınırlamalar üçüncü kişiler için kıyas yoluyla uygulanır.”

Ancak Yargıtay, üçüncü kişilerin, koşulları gerçekleştiği takdirde çocukla kişisel ilişki kurma hakkı mevcut ise de; kişisel ilişki süresinin ana ve babaya tanınan genişlikte olması beklenemeyeceği kanaatindedir.  Yargıtay anneanne, dede, büyükanne ve büyükbabalarla torun arasındaki kişisel ilişki torunun bunlarla “aile bağlarını” güçlendirmek ve geliştirmek, onların da torun sevgilerini tatmaya elverişli olacak yeterlilikte olması gerektiği görüşünü benimsemiştir. İlgili kararın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Üçüncü kişilerin, koşulları gerçekleştiği takdirde çocukla kişisel ilişki kurma hakkı mevcut ise de; kişisel ilişki süresinin ana ve babaya tanınan genişlikte olması beklenemez. Ancak; anneanne, dede, büyükanne ve büyükbabalarla torun arasındaki kişisel ilişki torunun bunlarla “aile bağlarını” güçlendirmek ve geliştirmek, onların da torun sevgilerini tatmaya elverişli olacak yeterlilikte olmalıdır. Çocuğun yaşı dikkate alındığında, davacı-davalı dede ve babaanne ile çocuk arasında yatılı kişisel ilişki kurulmasının, çocuğun sağlığını, ahlaki ve bedensel gelişimini tehlikeye düşüreceğine dair bir delil bulunmadığına göre, müşterek çocuk ile davacılar arasında ayın belirli haftasonlarında, yarıyıl tatili ve yaz tatillerinde yatılı olacak şekilde kişisel ilişki kurulmasına karar verilmesi gerekir. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, E. 2016/12739, K. 2016/12650, T. 28.6.2016

Yargıtay son tarihli bir kararında ise, geride kalan büyükanne-büyükbaba ile davalı arasındaki husumetin bu davayı etkilemeyeceğine, çocuğun yararının önem arz ettiğine hükmetmiştir. Kararda, ebeveynlerinden birini kaybetmiş çocukların bu eksikliğini gidermesi için büyükanne ve büyükbaba ile vakit geçirmesi, bu durumun çocukların yas sürecindeki ruhsal durumunu da destekleyeceğine ve bu durumun da çocuğun yararına olacağı vurgulanmıştır.

Davacılar küçüğün büyük annesi ve büyük babası olup, torunlarını sevme, onunla kişisel ilişki kurulmasını isteme, en doğal haklarıdır. Baba ve davacılar arasında anlaşmazlık bulunması, davacıların torunları ile kişisel ilişki kurmasına engel teşkil etmemelidir. Annesini kaybetmiş çocukların bu eksikliğini gidermesi için büyükanne ve büyükbaba ile vakit geçirmesi ve sosyal inceleme raporunda da belirtildiği üzere kurulacak kişisel ilişkinin çocukların yas sürecindeki ruhsal durumunu da destekleyeceğinin belirlenmesi, onların yararına olacaktır. İlk derece mahkemesince kişisel ilişki süresinin düzenlenmesine karar verilmesi doğru ise de; kurulan kişisel ilişki süresinin az olduğu anlaşılmaktadır. Davacılar ile torun arasında çocukların menfaati de göz önüne alınarak, yatılı olacak şekilde daha uygun süreli ve infazda tereddüt yaratmayacak şekilde, kişisel ilişki kurulmasına karar verilmek üzere hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Esas Numarası: 2020/3888, Karar Numarası: 2020/4296, Karar Tarihi: 29.09.2020

Yine Yargıtay’ın başka bir kararında torunla kişisel ilişki kurulması davası nda tanıkların dinlenmesini ve uzman görüşü alınması gerektiğini belirtmiştir.

Davacı ile torunu arasında kişisel ilişki kurulması talebine ilişkin koşulların varlığını tespit yönünden davalı tanıkları dinlenilip, uzman raporu alınarak sonucu itibarıyla bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir. Yargıtay 2.Hukuk Dairesi, Esas Numarası: 2013/25241, Karar Numarası: 2014/6786, Karar Tarihi: 25.03.2014

Torunla kişisel ilişki kurulması davası Aile Mahkemesinde açılması gereken bir davadır. Torunla kişisel ilişki kurulması davası için aşağıda verdiğimiz örnek niteliğindeki torunla kişisel ilişki kurulması dava dilekçesi kullanılabilir.

Torunla Kişisel İlişki Kurulması Dava Dilekçesi

ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE

DAVACI                                 :  ………………………….

VEKİLİ                                   : Av. Selce MARAŞ BÜKEN

DAVALI                                 : …………………………. 

D.KONUSU                           :Torunla kişisel ilişki kurulması talebimizden ibarettir.

AÇIKLAMALARIMIZ

Davalı ile müvekkillerin müteveffa oğlu…/…./….. tarihinde boşanmış olup, müşterek çocukları …/…./….. doğumlu ………….. ile …/…./….. doğumlu ………….. davalı annenin velayetine verilmiştir. Ancak müvekkillerin oğlu bundan bir süre önce hayatını kaybetmiştir. Müvekkillerin torunları ……….. ve …………. müteveffa hayatta iken torunları her cumartesi babalarının yanına geldiğinde zaman geçirme fırsatı buluyorken, şu anki durumda davalı çocukları müvekkillere göstermeye yanaşmamaktadır. Müvekkillerimizin oğlunun vefatı üzerine büyük baba ve büyük anne ile torunları arasındaki kişisel ilişki kesintiye uğramıştır.

Müvekkillerin erken yaşta hayatını kaybeden oğullarının yadigarı olan torunlarını görmek, onunla zaman geçirmek büyük anne ve büyük babanın en temel hakkı olduğundan huzurdaki bu davayı açmak zarureti doğmuştur.

HUKUKİ DELİLLER:

  1. Adana … Aile Mahkemesi’nin …../……. Esas sayılı dosyası
  2. Nüfus kayıtları
  3. Tanık,
  4. Bilirkişi,
  5. Uzman Görüşü
  6. Yemin
  7. Sair her türlü delil.

SONUÇ VE İSTEM         : Yukarıda arz ve izah edilen ve Sayın Mahkemenizce re’sen göz önünde tutulacak nedenler dahilinde müvekkiller ile davalının velayeti altındaki torunları  ………. ve ………… arasında Sayın Mahkemenizce uygun görülecek şekilde kişisel ilişki kurulmasına izin verilmesini saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz.


Hukuk sistemimizde avukat ile temsilin zorunlu olmamakla birlikte boşanma davasında, adana boşanma avukatı ndan hukuki danışma hizmeti almanız en büyük tavsiyemizdir. Velayet ve kişisel ilişki, torunla şahsi ilişki kurulması davası gibi davalarda, tazminatın belirlenmesinde eşlerin kusur durumu ve eşlerin maddi güçlerinin tam olarak ortaya konması önem arz ettiğinden bir adana boşanma avukatı ve adana velayet avukatı aracılığıyla takip edilmesinde hukuki yarar olduğu görüşündeyiz.

Eski eşin soyadını kullanma dilekçesi örneği, kadının boşandığı kocanın soyadını kullanması izni, kadının eski eşinin soyadını kullanması, kullanma davası

Eski Eşin Soyadını Kullanma Dilekçesi Örneği

Bu makalemizde eski eşin soyadını kullanma dilekçesi örneği ne yer vereceğiz. Medeni Kanunumuza göre, boşanma sonrasında kadının eski eşinin soyadını kullanması normal şartlarda mümkün olmaz. Boşanan kadın kızlık soyadını yani bekarlık soyadını kullanmaya devam eder. Ancak  Medeni Kanununun 173. Maddesinde kadının, boşandığı kocanın soyadını kullanmak hususunda menfaati bulunduğu ve bunun kocaya bir zarar vermeyeceği ispatlanırsa, istemi üzerine hakim, kocasının soyadını taşımasına izin verebileceği düzenlenmiştir. Kadının eski eşinin soyadını kullanması, yetkili Aile Mahkemesi’ne hitaben ele alacağı eski eşin soyadını kullanma dilekçesi örneği ile olur. Aile Mahkemesi Hakimi Kanun’un belirttiği koşulların var olduğuna kanaat getirirse isteğin kabulüne karar verir. Kadının eski eşinin soyadını kullanması ancak bu durumda yani eski eşin soyadını kullanma davası ile mümkün olur.

Eski Eşin Soyadını Kullanma Dilekçesi Örneği

ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE

DAVACI                                 :  ………………………….

VEKİLİ                                   : Av. Selce MARAŞ BÜKEN

DAVALI                                 : …………………………. 

D.KONUSU                           :Soyadı kullanma izni verilmesi talebimizden ibarettir.

AÇIKLAMALARIMIZ

Davalı ile müvekkil …/…./….. tarihinde boşanmış olup, Adana … Aile Mahkemesi’nin …./…. Esas, …./…… Karar sayılı boşanma ilamı ve kesinleşme şerhi dava dilekçemiz ekinde arz edilmektedir. Müvekkil …… alanında tanınan, bilinen ve sevilen bir kimsedir. Ve eşinin soyismini markası haline getirmiş, çevresi tarafından bu isimle tanınmıştır. Ancak boşanma ile maalesef ki bekarlık soyadını almıştır.  Müvekkilin, Davalı eşinin soyadını kullanması mesleğini ve kariyerini devam ettirme yönünden zorunludur. Bu kullanmamın davalıya bir zararı da olmayacaktır.

Bu doğrultuda Müvekkilin, davalının soyadını kullanmasına izin verilmesi için işbu davayı açma zorunluluğu doğmuştur.

HUKUKİ DELİLLER    : 

  1. Adana … Aile Mahkemesi’nin …../……. Esas sayılı dosyası
  2. Nüfus kayıtları
  3. Tanık,
  4. Bilirkişi,
  5. Yemin
  6. Sair her türlü delil.

SONUÇ VE İSTEM         : Yukarıda arz ve izah edilen ve Sayın Mahkemenizce re’sen göz önünde tutulacak nedenler dahilinde  müvekkilin, eski eşinin  soyadını kullanmasına izin verilmesini saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz.


Hukuk sistemimizde avukat ile temsilin zorunlu olmamakla birlikte boşanma davasında, adana boşanma avukatı ndan hukuki danışma hizmeti almanız en büyük tavsiyemizdir.

Boşanmada eşlerin birbirinden maddi tazminat veya manevi tazminat talepleri de olabilir. Boşanma davalarında, tazminatın belirlenmesinde eşlerin kusur durumu ve eşlerin maddi güçlerinin tam olarak ortaya konması önem arz ettiğinden bir adana boşanma avukatı aracılığıyla takip edilmesinde hukuki yarar olduğu görüşündeyiz.

Ziynet eşyalarının iadesi dava dilekçesi, ziynet eşyalarının iadesi davası dilekçe örneği, altınların iadesi davası dilekçe, adana boşanma avukatı

Ziynet Eşyalarının İadesi Dava Dilekçesi

Bu makalemizde ziynet eşyalarının iadesi dava dilekçesi ne yer vereceğiz. Ziynet eşyalarının iadesi ayni olarak yapılabileceği gibi eşyaların elde bulunmaması durumunda nakdi olarak da yapılabilir. Bu makalemizde verilen ziynet eşyalarının iadesi dava dilekçesi, düğünde takılan altınların aynen iadesi, ziynet eşyalarının iadesi aynen sağlanamıyorsa bedelinin ödenmesi talebine ilişkindir.

Ziynet Eşyalarının İadesi Dava Dilekçesi

ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE

DAVACI                                 :  ………………………….

VEKİLİ                                   : Av. Selce MARAŞ BÜKEN

DAVALI                                 : ………………………….

D.KONUSU                            :Düğünde takılan ziynet eşyalarının iadesi dava dilekçesi arzıdır.

ALACAK MİKTARI                :  …………..-TL

AÇIKLAMALARIMIZ

1. Davalı ile müvekkil …/…./…. tarihinde evlenmiş olup, müvekkilin sürekli olarak davalının maddi ve manevi şiddetine maruz kalmıştır. Evlilik hayatı boyunca bir gün dahi mutluluğu yakalayamayan müvekkil en son olarak davalının kendisini darp etmesi üzerine, …/…/…… tarihinde polisi aramıştır. Olay yerine gelen polis ekipleri olayı tutanağa bağlamış ve Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanunu kapsamında korumaya alınmıştır.

2. Müvekkil ortak konuttan bu şekilde apar topar ayrılmış, bu olaydan sonra da davalıya karşı Adana … Aile Mahkemesi’nin …../……. Esas sayılı dosyası ile boşanma davası açmıştır. Ancak kişisel eşyası dahil hiçbir eşyasını almadan evden ayrılmak zorunda kalan müvekkil mağdur olmuştur.  Müvekkile düğün esnasında … adet çeyrek altın, … adet yarım altın, … adet tam altın, …. adet set takılmıştır. Söz konusu ziynet eşyaları davalıda kaldığından, ziynet eşyalarının iadesi için iş bu davayı açmış bulunmaktayız.

HUKUKİ DELİLLER    : 

  1. …./…./….. tarihli polis tutanakları,
  2. Adana … Aile Mahkemesi’nin …../……. Esas sayılı dosyası
  3. Düğün cdsi,
  4. Düğün fotoğrafları
  5. Nüfus kayıtları
  6. Tanık, Bilirkişi, Yemin ve sair her türlü delil.

SONUÇ VE İSTEM         : Yukarıda arz ve izah edilen ve Sayın Mahkemenizce re’sen göz önünde tutulacak nedenler dahilinde, fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak üzere, yukarıda cins ve kıymeti yer alan ziynet eşyalarının müvekkile aynen iadesine, ziynetlerin bulunmaması halinde bedeli olan ….TL’nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiz ile birlikte davalıdan alınarak davacıya ödenmesine, yargılama giderleri ve ücreti vekâletin davalı yan üzerinde bırakılmasına karar verilmesini vekâleten talep ederim.

Davacı Vekili
Av. Selce MARAŞ BÜKEN

Hukuk sistemimizde avukat ile temsilin zorunlu olmamakla birlikte boşanma davasında, adana boşanma avukatı ndan hukuki danışma hizmeti almanız en büyük tavsiyemizdir.

Boşanmada eşlerin birbirinden maddi tazminat veya manevi tazminat talepleri de olabilir. Boşanma davalarında, tazminatın belirlenmesinde eşlerin kusur durumu ve eşlerin maddi güçlerinin tam olarak ortaya konması önem arz ettiğinden bir adana boşanma avukatı aracılığıyla takip edilmesinde hukuki yarar olduğu görüşündeyiz.

Akıl hastalığı nedeniyle boşanma dilekçesi nasıl yazılmalıdır, akıl hastalığı nedeniyle boşanma dilekçesi ve adana boşanma avukatı yargıtay kararları avukat

Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma Dilekçesi

Akıl hastalığı nedeniyle boşanma davasını daha önce incelemiştik. Ancak akıl hastalığı nedeniyle boşanma dilekçesi konusuna geçmeden önce konu ile ilgili kısaca bilgi vermeyi faydalı buluyoruz. Ayrıntılı bilgi için makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

Akıl hastalığı Türk Medeni Kanunu‘na göre bir boşanma nedenidir. Kanun’un 165. maddesinde eşlerden birinin akıl hastası olması nedeniyle ortak hayatın diğer eş için çekilmez hale gelmesi halinde, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığının sağlık raporuyla tespit edilmesi halini boşanma nedeni olarak saymıştır. Dolayısıyla akıl hastalığı nedeniyle boşanma dilekçesi içeriğinde davalı eşin sağlık durumundan bahsedilmeli ve mahkemeden eşin durumunun sağlık raporu ile tespit edilmesi istenmelidir. Ayrıca akıl hastalığı nedeniyle boşanma dilekçesi nde diğer eşin akıl hastalığı iyileşebilir durumda değilse davacının hayatını ne gibi sebepler dahilinde çekilmez hale getirdiğinin de anlatılması gerekir.

Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma Dilekçesi

…………….… NÖBETÇİ AİLE HUKUK MAHKEMESİ’NE

DAVACI                                  : ………..………….…

VEKİLİ                                   : Av. Selce MARAŞ BÜKEN

DAVALI                                  : ………..………….…

KONU                                    : Akıl hastalığı nedeniyle boşanma dilekçesi nin arzıdır.

AÇIKLAMALARIMIZ

1.Müvekkil davalı ile ../../….. tarihinden bu yana evli olup, bu evlilikten … çocukları vardır. Taraflar … yıldır evli olmalarına rağmen, davalının son .. yıldır hal ve davranışları değişiklik göstermeye başlamış, bunun üzerine kendisine …/…/….. tarihinde şizofreni tanısı konmuştur. (Ek-1: Doktor raporu)

2. Müvekkil davalının sorumluluğunu üzerinde hissederek bakımı ve tedavisi ile ilgilenmiş ise de, davalının akıl hastalığı iyileşebilir durumda değildir. Davalının söz konusu akıl hastalığı iyileşmesi imkansız olmasının yanı sıra, müvekkilin ve çocuklarının hayatını çekilmez hale getirmiştir. Bu doğrultuda davalının hastalığı nedeniyle yaşanan ve müvekkilin hayatını çekilmez hale getiren, ortak çocukları …..’nın da psikolojisini alt üst eden olaylar dilekçemiz devamında ayrıntıları ile anlatılmaktadır.

3. …………………………………………………………………………………………………………………………

4. …………………………………………………………………………………………………………………………

HUKUKİ DELİLLER :

  1. Nüfus kayıtları,
  2. Hastane raporları
  3. Tarafların sosyal ve ekonomik durumlarının araştırılması,
  4. Tanık,
  5. Yemin,
  6. Uzman İncelemesi,
  7. Yargılamanın işine yarayacak her tür kanıt.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah edildiği üzere;

  1. Tarafların TMK 165. maddesi gereği BOŞANMALARINA;
  2. Müşterek çocuk …….. doğumlu ……. ‘nın GEÇİCİ VELAYETİNİN VE DAVA SONUNDA VELAYETİNİN MÜVEKKİLE VERİLMESİNE,
  3. Müvekkil için, davalı aleyhine ………… TL MANEVİ TAZMİNATA hükmedilmesine;
  4. Dava sonucunda, YARGILAMA GİDERLERİ VE, AVUKATLIK ÜCRETİNİN DAHİ DAVALIYA YÜKLETİLMESİNE karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.

Davacı Vekili
Av. Selce MARAŞ BÜKEN

Hukuk sistemimizde avukat ile temsilin zorunlu olmamakla birlikte boşanma davasında, adana boşanma avukatı ndan hukuki danışma hizmeti almanız en büyük tavsiyemizdir.

Boşanmada eşlerin birbirinden maddi tazminat veya manevi tazminat talepleri de olabilir. Boşanma davalarında, tazminatın belirlenmesinde eşlerin kusur durumu ve eşlerin maddi güçlerinin tam olarak ortaya konması önem arz ettiğinden bir adana boşanma avukatı aracılığıyla takip edilmesinde hukuki yarar olduğu görüşündeyiz.

Boşanma davasında GPS kayıtları, telefona casus yazılım, delil niteliği, aracına gps cihazı ile aldatmanın ispatı, adana boşanma avukatı, yargıtay kararı

Boşanma Davasında GPS Kayıtları

Boşanma davasında GPS kayıtları takip sistemlerinden alınan verilerin delil niteliği olup olmadığı sorusu ile sıklıkla karşılaşmaktayız. Özellikle aldatma nedeniyle açılan boşanma davalarında eşler diğer eşin aracına GPS cihazı yerleştirerek delil elde etmeyi amaçlamaktadır. Başvurulan bir diğer yöntem de diğer eşin telefonuna casus yazılım yüklenmesidir. Eşin telefonuna casus yazılım yüklemek aldatmayı ispat eder mi veya eşin aracına gps cihazı taktırmak aldatmayı ispat eder mi sorularını sıklıkla yöneltmektedir. Boşanma davasında GPS kayıtları ve casus yazılım kayıtlarının kullanılması öncelikle etik bir davranış olmadığı kanaatindeyiz. Ayrıca elde edilen bu deliller hukuka aykırı delil statüsündedir. Dolayısıyla hükme esas alınamaz ve ispat kabiliyeti yoktur. Nitekim Yargıtay 2. Hukuk Dairesi de aşağıda yer verilen kararında Boşanma davasında GPS kayıtları ve casus yazılım kayıtlarının hukuka aykırı delil olduğu ve hükme esas alınamayacağına karar vermiştir.

Boşanma Davasında GPS Kayıtları

YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ
Esas Numarası: 2016/3808
Karar Numarası: 2017/10105

EŞİN ARACINA GPS TAKILMASININ HUKUKA AYKIRI DELİL OLDUĞU

Erkek Tarafından, Kadının Aracına Cihaz Taktırılması ve Telefonuna Casus Yazılım Yüklenmesinin Hukuka Aykırı Delil Niteliğinde Olduğu – Dosyada Yer Alan Diğer Deliller Dikkate Alındığında Kabul Edilen ve Gerçekleşen Kusurlu Davranışlara Göre Tarafların Eşit Kusurlu Olduğu – Yerinde Bulunmayan Temyiz İtirazlarının Reddiyle Usul ve Kanuna Uygun Olan Hükmün Onanması Gerektiği

Özeti: Davacı-karşı davalı erkek tarafından, davalı-karşı davacı kadının aracına GPS cihazı taktırılması ve telefonuna casus yazılım yüklenmesi hukuka aykırı delil niteliğinde ise de, dosyada yer alan diğer deliller dikkate alındığında kabul edilen ve gerçekleşen kusurlu davranışlara göre tarafların eşit kusurlu olduğunun anlaşılmasına göre, yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün onanmasına karar verilmiştir.

MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi

DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı-karşı davacı kadın tarafından, kusur belirlemesi, tazminatların reddi, nafakaların miktarı yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle davacı-karşı davalı erkek tarafından, davalı-karşı davacı kadının aracına … cihazı taktırılması ve telefonuna casus yazılım yüklenmesi hukuka aykırı delil niteliğinde ise de, dosyada yer alan diğer deliller dikkate alındığında kabul edilen ve gerçekleşen kusurlu davranışlara göre tarafların eşit kusurlu olduğunun anlaşılmasına göre, yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı harcın temyiz edene yükletilmesine, peşin alınan harcın mahsubuna ve 143.50 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, işbu kararın tebliğinden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.

Adana Boşanma Avukatı; 

Büken Hukuk & Danışmanlık Bürosu, adana boşanma avukatı olarak hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir. Diğer makalelerimize buradan ulaşabilir veya büromuzdan randevu almak için buraya tıklayabilirsiniz.