Etiket: adana miras avukatı

Mirasçılık belgesinin iptali dava dilekçesi örneği veraset ilamının iptali davasında kullanılabilecek dilekçe örneği makalemizde mevcuttur. Adana boşanma miras avukatı

Mirasçılık Belgesinin İptali Dava Dilekçesi

Bu makalemizde mirasçılık belgesinin iptali dava dilekçesi örneği paylaşılmaktadır. Makalemizdeki örnek dilekçe mirasçılık belgesinin iptali yani veraset ilamının iptali dava dilekçesi olarak kullanılabilecek niteliktedir. Ancak açılacak davalarda mirasçılık belgesinin iptali dava dilekçesi somut olayın özelliklerine göre uyarlanmalı ve o olaya özel olarak hazırlanmalıdır.

Mirasçılık Belgesinin İptali Dava Dilekçesi

ADANA NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE

DAVACI                                                 :

VEKİLİ                                                  : Av. Selce MARAŞ BÜKEN

DAVALI                                                :

KONU                                                  : Müvekkilin annesi mirasbırakan ………’nın davalıların biyolojik annesi olmaması nedeniyle Adana ….. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin ……. Esas,……. Karar sayılı kararı ile çıkarılan VERASET İLAMININ İPTALİ ile YENİDEN MİRASÇILIK BELGESİ DÜZENLENMESİ talebimizdir.

AÇIKLAMALARIMIZ

Müteveffa ………….. (TC: ………….) …/…./…….. tarihinde vefat etmiş olup, müvekkilin annesidir. Müteveffanın müvekkil dışında isimleri ……………. ve ………………. olmak üzere toplam 3 biyolojik çocuğu bulunmaktadır. Müteveffa Adana ….. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin ……. Esas ……. Karar sayılı kararı ile çıkarılan veraset ilamında geriye mirasçı olarak sadece çocukları kaldığı ancak 3 değil, 5 adet mirasçısının bulunduğu görülmüştür. (Ek-1)

Bu doğrultuda, müteveffanın ilk eşinin önceki gayriresmi eşi ……..’dan olma çocukları davalılar …… ve ……….’in de müteveffanın nüfusuna kaydedildiği fark edilmiştir. Bu nedenlerle Adana ….. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin ……. Esas ……. Karar sayılı mirasçılık belgesinin iptali için Sayın Mahkemenizde iş bu davayı açmak zorunluluğumuz hasıl olmuştur. Zira her ne kadar söz konusu mirasçılık belgesinde müteveffanın 5 -mirasçısı var olarak görünmekte ve miras da bu doğrultuda 5 paya ayrılmaktaysa da, bu durum nüfus kayıtlarında yapılan bir hata nedeniyle ortaya çıkmıştır. Bu hususta nüfus kaydının düzeltilmesi için Adana … Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2020/….. Esas sayılı dosyasında dava açılmış ve devam etmektedir.

HUKUKİ DELİLLER    :Adana ….. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin ……. Esas ……. Karar sayılı sayılı kararı ile çıkarılan veraset ilamı, Kolluk araştırılması, Nüfus kayıt örnekleri, Hastane raporları, Keşif, Bilirkişi incelemesi, Tanık, Yemin, Yargılamanın işine yarayacak her türlü delil.

SONUÇ VE İSTEM     : Yukarıda arz ve izah edilen ve Sayın Mahkemenizce re’sen göz önünde tutulacak nedenler dahilinde, DAVAMIZIN KABULÜ ile, Müvekkilin annesi mirasbırakan ………’ın davalılar ……… ve ………..’in biyolojik annesi olmaması nedeniyle Adana ….. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin ……. Esas ……. Karar sayılı kararı ile çıkarılan VERASET İLAMININ İPTALİ ile YENİDEN MİRASÇILIK BELGESİ DÜZENLENMESİNE; yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalılara tahminiline karar verilmesini saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz.

Davacı Vekili
Av. Selce MARAŞ BÜKEN

Büken Hukuk & Danışmanlık Bürosu, adana boşanma avukatı olarak hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir. Diğer makalelerimize buradan ulaşabilir veya büromuzdan randevu almak için buraya tıklayabilirsiniz.

reddi miras dava dilekçesi

Reddi Miras Dava Dilekçesi

Reddi miras dava dilekçesi örneği makalemizin devamında paylaşılmaktadır. Ancak öncelikle reddi miras dilekçesi örneğine geçmeden önce, reddi miras nedir, reddi miras davası, reddi miras süresi gibi konulara açıklık getirmekte fayda görüyoruz.

Reddi Miras Nedir?

Miras kural olarak, miras bırakanın ölümüyle birlikte mirasçılarına geçmiş sayılır. Mirasın intikalinde külli halefiyet gereği miras bırakanın tüm malvarlığı bir kül halinde, yani hem alacakları hem de borçları mirasçılarına geçer. Bu durumda mirasçılar miras bırakanın malvarlığına ve alacaklarına sahip olurken, borçları ile de sadece tereke ile değil kendi malvarlıklarını da kapsayacak şekilde sorumlu olurlar. Mirasçılar, miras bırakanın bu şekilde kendilerine intikal edecek malvarlığındaki borçlardan sorumlu olmak istemiyorlarsa reddi miras davası açmak ve mirasın reddi istemek zorundadırlar.

Reddi miras nedir sorusunun cevabı, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 605 ve devamı maddelerinde mirasın reddinin nasıl yapılacağı açıklanmıştır. Hem yasal hem atanmış mirasçılar reddi miras dava dilekçesi ile mirası reddedebilirler.

Reddi Miras Süresi

Reddi miras süresi4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 606 maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; hem yasal hem atanmış mirasçılar için reddi miras süresi üç aydır. Süre , yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.

Mirasın hükmen reddi halinde ise herhangi bir süre sınırlaması yoktur. Nitekim 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 605 maddesinin 2. fıkrasına göre; Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.

Reddi Miras Davası

Reddi miras davası, yasal mirasçılar için mirasbırakanın ölümünden itibaren üç ay içinde açılması gereken bir davadır. Dava açılmaz ve miras reddedilmezse, mirasın kabul edildiği anlamına gelir. Ki bu durumda da makalemizin başında bahsettiğimiz üzere, mirasçılar mirasbırakanın borçlarından kişisel malvarlıkları ile sorumlu olacaklardır. Reddi miras davası görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. Reddi miras davası yetkili mahkeme ise mirasın açılacağı yer mahkemesidir. Reddi miras avukat aracılığı ile yapılabilir

Reddi Miras Dava Dilekçesi

ADANA NÖBETÇİ SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE

DAVACILAR                     : (Ad, Soyad, TC, Adres)

VEKİLİ                               : Av. Selce MARAŞ BÜKEN

KONU                               : Müteveffa ………..’dan kalan mirasın reddi talebimizin sunulmasından ibarettir.

AÇIKLAMALARIMIZ

1. Müvekkilim, müteveffa ………….’nın yasal mirasçısıdır. Müteveffa …/…/….. tarihinde vefat etmiştir.

2. Müteveffa, ölümünden önce çok miktarda borç yapmış olup, kendisi hakkında sağlığında açılıp kesinleşen icra takipleri ve henüz icra takibine konu edilmemiş borçları mevcuttur. Tereke borca batık haldedir.

3. Bu doğrultuda müvekkilin (eşi/babası/oğlu/kızı) rahmetli ………..’nın mirasının kayıtsız şartsız reddi için iş bu davayı açma gereği hasıl olmuştur.

DELİLLER                             : Müteveffanın ölüm kaydı, nüfus kayıt örneği, mirasçılık belgesi, malvarlığı araştırması, yargılamanın işine yarayacak her türlü delil.

SONUÇ ve İSTEM               : Yukarıda belirtilen nedenler dahilinde müteveffa ………’nın mirasının borca batık olduğunun tespiti ve müvekkillerin mirası reddettiklerine karar verilmesini vekaleten arz ve talep ederiz. …/…/…..

Av. Selce MARAŞ BÜKEN

 

Adana avukat, Büken Hukuk & Danışmanlık Bürosuolarak, diğer makalelerimize buradan ulaşabilir veya büromuzdan randevu almak için buraya tıklayabilirsiniz.