Eski Eşin Ölümü Halinde Çocukların Velayeti

Eski eşin ölümü halinde çocukların velayeti kim alır? Eski eşin ölümü halinde velayet davası, velayet geçer mi, vasi atanması, adana velayet avukatı

Boşanma halinde çocukların velayeti eşlerden birine verilir. Bu durumu daha önceki makalelerimizde detaylıca anlatmıştık. Ancak velayeti alan eski eşin ölümü halinde çocukların velayeti hakkının kim tarafından kullanılacağı, eski eşin ölümü halinde velayet hakkı nın sağ kalana geçip geçmeyeceği konusunda kısa bir açıklama getirmek istedik. Boşanma davasında velayet hakkını alan eski eşin ölümü halinde çocukların velayeti konusunda ne olacağını Yargıtay kararları nezdinde açıklamaya çalışacağız.

Eski Eşin Ölümü Halinde Çocukların Velayeti

Türk Medeni Kanunu’nun 404. maddesinin 1. fıkrası “Velâyet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır.” hükmüne amirdir. Boşanma davasında velayet hakkını alan eski eşin ölümü halinde çocukların velayeti kendiliğinden sağ kalan eşe geçmez. Nitekim boşanma nedeniyle artık ortada bir evlilik birliği kalmamıştır. Bu durumda yani eski eşin ölümü halinde çocuklara bir vasi atanmalıdır. Bu doğrultuda kesin olarak söylenebilir ki, eski eşin ölümü halinde çocukların velayeti doğrudan sağ kalan eşe geçmez. Bu durumda çocuğun velayeti boşlukta kalmış demektir. Yapılması gereken işlem de çocuğa bir vasi atanmasıdır. Eğer sağ kalan eş çocuklarının velayetini istiyorsa bu durumda ayrı bir velayet davası açarak bu talebini dile getirmelidir. Eski eşin ölümü halinde çocukların velayetini kim alır sorusunun cevabı özetle bu şekildedir.

Bu hususta ayrıntılı bilgi almak için; “Çocuğun Velayeti Nasıl Alınır?” başlıklı makalemize buradan, “Boşanma Davasında Velayet” başlıklı genel bilgilendirici makalemize buradan, “Velayet Davası Nedir?” başlıklı makalemize buradan, “Velayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi”ne ise buradan ulaşabilirsiniz.

Her velayet davasının da boşanma davasının da kendi somut şartları içinde değerlendirilmesi gerekir. Velayet ve boşanma hususunda mahkemeler birçok etkeni değerlendirmekte, birçok konuya dikkat etmektedirler. Adana velayet avukatı hakimlerin velayet davalarında değerlendirdikleri birçok kıstas ve konuları bildikleri için başarılı davalar yürütebilmektedirler.

Eski Eşin Ölümü Halinde Velayet Davası

Dolayısıyla sağ kalan eş, eski eşin ölümü halinde velayet davası açmalıdır. Eski eşin ölümü halinde açılacak dava ile ilgili bir kısım Yargıtay Kararları şu şekildedir;

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 1997/12353 Esas, 1997/12132 Karar, 11.11.1997 Tarih; “Mahkemece küçüğün velayetinin kime tevdii edildiğinin araştırılması, vefat eden babasına tevdi edilmiş olması halinde ölümle velayet hakkı anneye geçmeyeceği için velayeti boşlukta kalan küçüğe vasi tayini cihetine gidilmesi, annesine tevdii edilmiş olması halinde velayetin nezinin gerekip gerekmediği hususunda bir karar verilmesi gerekirken, bu hususta bir karar verilmeksizin velayet hakkının yasal olarak velayet hakkı olmayan davacı amcaya tevdiine karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.”

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 2005/10209 Esas, 2005/12282 Karar,  19.09.2005 Tarih; “Boşanma sonucu velayet kendisine verilmiş olan babanın ölümü nedeniyle, velayet kendiliğinden anneye geçmez. Türk Medeni Kanununun 404/1. madde uyarınca velayet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır. Vasi tayini istemiyle ilgili olumlu yada olumsuz bir karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçelerle görevsizlik kararı verilmesi usul ve aykırı bulunmuştur.”

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 2016/10029 Esas, 2016/10849 Karar,  02.06.2016 Tarih; “Evlilik birliği devam ederken eşlerden birinin ölümü halinde velayet sağ kalan eşe geçer. Boşanma kararıyla velayet kendisine verilen tarafın ölümü halinde velayet sağ kalan ebeveyne kendiliğinden geçmez. Velayet sahibi baba öldüğüne göre çocuk yasal temsilden yoksun haldedir. Bu durumda, davada çocuğu temsil etmek, hak ve menfaatlerini korumak için çocuğa temsilci atanması gereklidir . O halde, çocuğun haklarının gözetilip korunması ve temsili için çocuğa kayyım tayini için ihbarda bulunup, atanan kayyımın davaya dahil edilmesi, gösterdiği takdirde delilleri toplanıp, tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucu uyarınca karar verilmesi gerekmektedir.”

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 2015/26726 Esas, 2016/1507 Karar,  02.02.2016 Tarih; “Evlilik birliği devam ederken eşlerden birinin ölümü halinde velayet sağ kalan eşe geçer. Boşanma kararıyla velayet kendisine verilen tarafın ölümü halinde velayet sağ kalan ebeveyne kendiliğinden geçmez. O halde, çocuğun haklarının gözetilip korunması ve temsili için Türk Medeni Kanununun 426. maddesi gereğince çocuğa kayyım tayini için ihbarda bulunup, atanan kayyımın davaya dahil edilmesi, gösterdiği takdirde delilleri toplanıp, sonucu uyarınca karar verilmesi gerekirken, eksik hasımla yargılamaya devam edilerek, yazılı şekilde hüküm tesisi doğru bulunmamıştır.”

 

3 thoughts on “Eski Eşin Ölümü Halinde Çocukların Velayeti

  1. Sema Albayrak Reply

    Eski eşim bir ay önce vefat etti.17 yaşındaki oğlumun velayetini ben 4 yıl önce kendisine vermiştim.Eski eşim öldüğünde nüfus müdürlüğü 1.sulh hukuk mahkemesine “çocuk haklarının korunması ve varis atanması”dolayısıyla ihbarda bulunuldu.Sormak istediğim soru şu; ben ayrıca velayetin değiştirilmesi için dava mi açmaliyim yoksa 1.sulh hukuk mahkemesinin yapilan ihbar sonucunu mu beklemeliyim? Teşekkür ederim.

  2. Meyrem Reply

    Devam eden evlilikte eşim vefat etti çocuklarımın velayeti şuan bende ben istemediğim sürece kimse çocuklarımı benden alamaz değil mi?

  3. HavvaTurgut Reply

    Aynı durumlar velayet bende vermedim ama esimin ailesi heryalana başvurarak çocuklarımın velayetini aldılar söyle söyleyebilirim kardeşim haklı tarafı tutmuyorlar haksizolani yalansoyliyen haklı goruyorlar ve haklı doğru olanida haksız goruyorlar hakkımızda adalet Mülkün temelinde diyorlar ama işte öyle değil öyle yalanlar pirovsngalar donuyorki haklıyken haksızlığa düşürüyorlar ve yalancıları sahtekarlarida dogru görüp hak veriyorlar ve süvarki sana dileyim Allahdan niyaz ederim ki 99 ismin hürmetine evlatlarına kavuştursun herdevlet işini cokdikkatli birsekilde araştırarak dikkatli birsekilde ayrıntılarına dikkat ederek düşün taşın düzgünce kararlarını gözden gecir mahkeme acsanda avukat dediğin hakyolunda giden haram yemeyen sözünün eri insan olacak işinin ehli biri ancak delil tanık bulman gerekir çok ama çok dikkatli olman gerekli tm kardeşim Allah yolunu haktan yana doğrultusunda seni evlatlarından etmeye kslkanlarida fırsatlar vermesin Rabbim caresiz kullarının yanindadir bu sözümü unutma hak adalet Allahin adaletiyle son bulur bizmuminlere zulmedenleri bit Allahimda musade eymez elbetde birgun cezalarını bulurlar merak etme sen kardeşim gece gündüz dua et Allah celle celeluhu niyazederim ki sen caresiz mumin kullarının yanindasindir eymerhsmet edenlerin sabredenlerin şükredenlerden enbuyugu güzel Sllahim diye dua Dt herzamsn Rabbim bir ışık selamet gösterecektir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir