Disiplin Soruşturmasında Savunma Süresi

Disiplin soruşturmasında savunma süresi, Disiplin soruşturması savunma süresi ne kadardır, süre verilmezse ne olur, muhakkik, adana idari dava avukatı

Bu makalemizde disiplin soruşturmasında savunma süresi konusunu inceleyeceğiz. Disiplin soruşturması savunma süresi ne kadardır? disiplin soruşturmasında savunma süresi verilmezse ne olur gibi sorulara Danıştay kararları çerçevesinde cevap arayacağız.

Disiplin Soruşturmasında Savunma Süresi

Disiplin soruşturmasında savunma süresi verilmesi, Anayasal bir hak olan “Savunma Hakkı”nın en temel görünümlerinden biridir.  Anayasa’nın 129’uncu maddesinin 2’inci fıkrasında;‘Memurlar ve diğer kamu görevlileri ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları mensuplarına savunma hakkı tanınmadıkça disiplin cezası verilemez.” düzenlemesi ile disiplin soruşturmalarında memura savunma hakkı tanınması Anayasal bir düzenlemeye tabi tutulmuştur.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 130.maddesinde; “Devlet memuru hakkında savunması alınmadan disiplin cezası verilemez. Soruşturmayı yapanın veya yetkili disiplin kurulunun 7 günden az olmamak üzere verdiği süre içinde veya belirtilen bir tarihte savunmasını yapmayan memur, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.” hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla memura disiplin soruşturmasında savunma süresi tanınmaması halinde disiplin cezası verilemez. Veya tanınan savunma süresinin 7 günden az olması halinde verilen disiplin cezası hukuka uyarlı değildir. Savunma alınmadan disiplin cezası verilemez konulu emsal karara ulaşmak için buradan ilgili makalemize ulaşabilirsiniz.

Disiplin soruşturmasında savunma süresi bazı özel kanunlarda da düzenlenmiştir. Örneğin 2547 sayılı Kanun’da savunma süresi  “Soruşturulana, iddialar hakkında savunma imkânı tanınmadan disiplin cezası verilemez. Soruşturmayı yapanın yedi günden az olmamak üzere verdiği süre içinde veya belirtilen tarihte geçerli bir mazereti olmaksızın savunmasını yapmayan, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.” hükmü ile düzenlenmiştir. Yine savunma süresi 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu’nun 40. maddesinde “İsnat olunan hususlar ile savunma için verilen süre açıkça ve yazılı olarak ilgiliye bildirilir. Üç iş gününden az ve on iş gününden fazla olmamak üzere verilecek süre içinde savunmasını yapmayan personel savunma hakkından vazgeçmiş sayılır. Savunması istenen kişinin talebi hâlinde, toplamda on iş gününü geçmeyecek şekilde savunma için ilave süre verilebilir.” düzenlemesi ile yer bulmuştur.

Disiplin Soruşturmasında Savunma Süresi Danıştay Kararları

Danıştay 10. Daire, 1984/943 Esas, 1985/405 Karar, 05.03.1985 Tarihli kararında bu duruma dikkat çekilmiş ve verilen soruşturmacı tarafından davacıya 7 günden az olmamak üzere savunma süresi verilmemesi nedeniyle disiplin cezası iptal edilmiştir: “….Dosyada mevcut belgelerin incelenmesinden disiplin kovuşturması sırasında gerek soruşturmacı gerekse disiplin cezasını vermeye yetkili disiplin kurulunca, yukarıda hükmü yazılı maddeye uygun olarak davacının yedi günden az olmamak üzere süre verilmek suretiyle yazılı savunmasının alınması yoluna gidilmediği anlaşılmaktadır. Açıklanan nedenle, davacı hakkında yasaya aykırı olarak verilmiş bulunan disiplin cezasına ilişkin kararın iptaline karar verildi.”

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 2007/1846 Esas, 2011/66 Karar, 11.10.2016 Tarihli kararında; “…Davalı idare tarafından, davacının savunmasının istenilmesine ilişkin yazının bilinen adresine tebliğ edilmeye çalışılmasına karşın tebliğ edilemediği, bu nedenle idarenin savunma hakkı tanınması konusunda üzerine düşen görevi yaptığı ileri sürülmekte ise de, verilen disiplin cezasının bildirilmesine ilişkin davalı idare yazısının çok kısa bir süre sonra aynı adrese tebliğ edilmiş olduğu anlaşıldığından davalı idarenin bu iddiasına itibar edilmemiştir. … Bu durumda, savunma alınmadan verildiği anlaşılan disiplin cezasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”

Adana İdare Hukuku Avukatı

Adana disiplin soruşturması avukatı müvekkillerimize disiplin soruşturmalarının her aşamasında hukuki destek sağlamaktayız. Adana idare hukuku avukatı ve adana idari dava avukatı olarak dbilgilendirme yapmak amacıyla paylaştığımız makalelerin bir kısmı şu şekildedir;

  • İptal davasının incelendiği makalemize buradan,
  • Tam yargı davasının incelendiği makalemize buradan,
  • Disiplin soruşturmasına savunma örneğine buradan,
  • Memur disiplin cezasına karşı açılacak iptal davasının incelendiği makalemize buradan, 
  • Memur disiplin cezasına itiraz konusunun ayrıntılı incelendiği makalemize buradan
  • Disiplin soruşturmasında soruşturma usulünün incelendiği makalemizi buradan
  • Soruşturma izni verilmesi itiraz dilekçesi örneğini buradan okuyabilirsiniz.

Makalelerimiz her geçen gün güncellendiği için ayrıntılı bilgi için lütfen sitemizde arama yapınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir