Beraat Eden Sanık Lehine Vekalet Ücreti Talep Dilekçesi

Beraat eden sanık lehine vekalet ücreti talep dilekçesi

Beraat eden sanık lehine vekalet ücreti talep dilekçesi örneği makalemiz devamında sunulmaktadır. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 327. maddesine göre; Hakkında beraat veya ceza verilmesine yer olmadığına karar verilen kişi, sadece kendi kusurundan ileri gelen giderleri ödemeye mahkûm edilir hükmüne amirdir. Dolayısıyla beraat eden ve kendisini vekil ile temsil ettiren sanık yararına, CMK’nın 324/1, 327/2 ve karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca vekalet ücretine hükmedilmesi kanunun bir gereğidir.

Beraat eden ve kendisini vekil ile temsil ettiren sanık yararına hükmedilecek vekalet ücretinin hazineden alınarak sanığa ödenmesine karar verilir ve beraat eden sanık lehine vekalet ücreti talep dilekçesi karar kesinleştikten sonra ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İdari İşler Müdürlüğü‘ne gönderilir.

Beraat Eden Sanık Lehine Vekalet Ücreti Talep Dilekçesi

ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI İDARİ İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ’NE

İTİRAZ EDEN               :(Ad, Soyad, TC, Adres)

VEKİLİ                          : Av. Selce MARAŞ BÜKEN

KONU                          : Adana … Ağır Ceza Mahkemesi’nin …/…/…. tarihli, 2019/… Esas ve 2019/… Karar sayılı kararında beraat eden ve kendisini vekille temsil ettiren müvekkilimiz yararına hükmedilen vekalet ücretinin tarafımıza ödenmesi istemine ilişkindir.

AÇIKLAMALARIMIZ

  1. Müvekkilimiz …… hakkında yapılan yargılama sonucunda, Adana … Ağır Ceza Mahkemesi’nin …/…/…. tarihli, 2019/… Esas ve 2019/… Karar sayılı ile müvekkilimiz hakkında beraat kararı verilmiş; verilen beraat kararı istinaf incelemesine gitmeyerek …/…/…. tarihinde kesinleşmiştir. Mahkemenin gerekçeli kararının ve kesinleşme şerhinin onaylı örneklerini ekte sunuyoruz. (Ek-1)
  2. Müvekkilimiz hakkında verilen karar …/…/…. tarihinde kesinleştiğinden hazine aleyhine hükmedilen avukatlık ücretinin tarafımıza ödenmesi gerekmektedir.
  3. Bu sebeple hazine aleyhine hükmedilen vekalet ücretinin tarafımıza ödenmesi için …… Bankası …… Şubesi’nin TR………… IBAN numarasılı hesabına ödemelerin aktarılması için iş bu dilekçeyi yazma zorunluluğu doğmuştur.

SONUÇ VE İSTEM                                    : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, Adana … Ağır Ceza Mahkemesi’nin …/…/…. tarihli, 2019/… Esas ve 2019/… Karar sayılı kararı ile müvekkilimiz hakkında verilen ve kesinleşen beraat hükmü gereğince hazine aleyhine hükmedilen vekalet ücretinin …… Bankası …… Şubesi’nin TR………… IBAN numarasına ödenmesini saygılarımızla talep ederiz.

Beraat Eden Sanık Müdafi

Av. Selce MARAŞ BÜKEN

EKLER                                            :

Ek-1: Adana … Ağır Ceza Mahkemesi’nin …/…/…. tarihli, 2019/… Esas ve 2019/… Karar sayılı kararının onaylı örneği,

Ek-2: Adana … Ağır Ceza Mahkemesi’nin …/…/…. tarihli, 2019/… Esas ve 2019/… Karar sayılı kararının kesinleşme şerhinin onaylı örneği,

Ek-3: …/…/…. tarih ve …… sayılı serbest hizmet makbuzu aslı

Ek-4: Onaylanmış vekaletname örneği

Ek-5: Vekalet harcı makbuzu

Diğer makalelerimize buradan ulaşabilir veya büromuzdan randevu almak için buraya tıklayabilirsiniz.

21 thoughts on “Beraat Eden Sanık Lehine Vekalet Ücreti Talep Dilekçesi

  1. Ali yıldırım Reply

    Burada şunu tam anlayamadım. Para beraat eden sanık hesabına mı yatırılıyor. Yoksa bu para doğrudan avukat hesabına yatırılıp sanık bu paradan yararlanamıyor mu?

    • Av. Selce MARAŞ BÜKEN Post authorReply

      Sanığın beraat etmesi halinde hak edilen vekalet ücreti, avukatının hesabına yatar.

  2. Nida Brown Reply

    Selamlar,avukat vekalet ücreti avukata zaten ödenmişse yinede vekalet ücretini beraat etmiş sanık almazmı?Yani hem sanığın ödediği avukat ücretini hemde devletin sanığa ödediği vekalet ücretini,
    ikisinide avukatmı alıyor?

    • Av. Selce MARAŞ BÜKEN Post authorReply

      Avukatlık Kanunu’nun 164. maddesine göre; “Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekâlet ücreti avukata
      aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.” Dolayısıyla sanığın beraat etmesi halinde hükmedilen vekalet ücreti avukatının hakkıdır. “Avukat vekalet ücretini avukata zaten ödemişse” şeklinde belirttiğiniz husus ise avukata her halükarda ödemeniz gereken sözleşme vekalet ücretidir.

  3. Mustafa Bozkurt Reply

    Sanık avukatlık ücretini ödemişse demi avukat alır sanık müracaat ettiğinde bu üçreti sanık alabiliyor avukatın hakkı ise mahkemelerin sanığa vermemesi lazım değilmi

    • Av. Selce MARAŞ BÜKEN Post authorReply

      Avukatlık Kanunu’nun 164. maddesine göre; “Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekâlet ücreti avukata
      aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.” Dolayısıyla maalesef(!) sorunuzun cevabı olumsuz. Sanığın beraat etmesi halinde hükmedilen vekalet ücreti avukatının hakkıdır.

  4. ferhat özeken Reply

    HMK. MADDE 330 da hesaplanan asgarî avukatlik ücretinin sanık tarafına verildiğini yazıyor. Siz avukatlık kanunu madde 164. diyorsunuz ama bir de bu kanun var. Ve iç istifalara bakıldığında bu verilen ücretin sanığın mahkeme de yapmış olduğu masraf kapsamında verildiği yazıyor. Ve mahkeme kararlarına bakılınca bütün mahkeme masraflarının kamuya yansıtıldığı yazar. Tersi durum olsa mahkeme sanığa hüküm verse bütün masrafları sanık karşılayacak peki bu durumda neden avukatlık ücreti sanıktan alınıp avukata verilmiyor????

    • Av. Selce MARAŞ BÜKEN Post authorReply

      Merhabalar, öncelikle ceza davasına konu bir paylaşımımızla ilgili Hukuk Muhakemeleri Kanunununa bakarak yorum yapmamanız gerektiğini belirtmek isteriz. Sorunuza hukuk ve mevzuat bağlamında verilecek başkaca bir cevap bulunmadığından bu açıklamanın siz değerli yorumcu için yeterli olacağı kanaatindeyiz.

      Diğer yandan sitemiz hukuki bilgi paylaşımı amaçlı kurmuş olduğumuz bir mecradır. Yorum kısmı ise paylaşılan konu ile ilgili önemli gördüğümüz sorulara cevap verdiğimiz bir kısım olup, hukuk büromuzla sözlü münakaşaya girebileceğiz forum benzeri bir yer değildir. Bu nedenle aynı IP adresleri üzerinden farklı isim ve mail adresleri ile yazdığınız mesleğimizi aşağılar mahiyetteki yorumlara izin verilmeyecektir.
      Saygılarımızla.

  5. Meriç gungor Reply

    Avukat hanım beraat kararında açıkça saniga ödenmesine yazan bir kararı nasıl avukat alabilir.sonuçta ben vekillik ücretini verdiysem ve bu kararda saniga ödenmesi diyor ise neden bu parayı sanık alamaz

  6. Kendal Reply

    Peki bu basvuruda zaman kavramı varmı yani itiraz için Bi zaman kuralı Bi sene sonra 6 ay 7 ay sonra basvuru yapılır mı

  7. Engin Reply

    Cezaevine girip beraat ettikten sonra en geç ne zaman tazminat davası açılabilir

  8. Bir meçhul adam Reply

    ULAN *** NEYİ ANLAMADİNİZ AVUKAT HANİM DİYOR Kİ KARSİ VEKALET UCRETİNİ AVUKAT ALİR İSTE *** BİRİDE YUKARDA H.M.K DAN ATİF YAPMİS, BE *** AVUKATLİK KANUNU OZEL KANUN UYGULAMA ALANİ BULUYOR VE KARSİ VEKALETİ HAZİNE ALEYHİNE HUKMEDİLEN KARSİ VEKALETİ AVUKAT ALİYOR

  9. cemre elif özaydın Reply

    Merhaba, sanık lehine çıkan vekalet ücretinin ödenmesi için sanık avukatı başvuru yaptığında, hazine ödemeyi yaptıktan sonra davacı taraftan parayı istiyor mu acaba? Ben bu avukata senin (davacının) açtığı dava yüzünden para ödedim, şimdi de sen bana öde der mi devlet?

  10. ferdi Reply

    vekalet ücreti başvurduktan sonra kaç günde avukat alabiliyor

  11. Abdullah Reply

    Peki bir avukatım olmasa bir dava da kendi başına kendini savunduğun da, beraat kararı çıktığın da aynı şekil bu ücreti sadece beyanname atan otomatik atanan baro avukatları bunda bir hak talep edebilirler mi acaba ? Teşekkürler

  12. Su Reply

    Dörtyol 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nin beraat vekalet ücretine hükmetmesi halinde İstanbul’da ikamet eden avukat beraat vü talep dilekçesini hangi birime vermelidir?

  13. Cihangir Reply

    Bu beraat ücreti dosyada avukat olması halinde, yargılama giderleri kapsamında Cmk 324 hükmü gereği mahkemece veriliyor. Dosyanınızda avukat olmadığı zaman avukatlık beraat ücreti hakkınız bile doğmuyor. Avukat Hanımın paylaşımı beraat kimin hakkıdır sorusuyla ALAKALI BİLE DEĞİL 🙂 Beraat ücreti müracaat talebine şablon çıkarmış. Herkes kendi penceresinden çok güzel bakıyor olaya 🙂 Avukata para vermek bu kadar canınızı acıtmasın arkadaşlar.. Teşekkürler emeğiniz ve yardımınız için. Saygılarımla

    • Av. Selce MARAŞ BÜKEN Post authorReply

      Merhabalar, yorumunuz için teşekkürler. Makaleyi yayınladığım dönemde ağırlıklı olmasa da ceza davaları ile ilgileniyordum, şu an ilgilenmiyorum. O zamanlar belki ihtiyacı olan bir meslektaş olur düşüncesiyle yazıyı yayınlamıştım, daha sonra da makaleyi kaldırmadım. Ancak benim makalenin altı bir tür avukat karşıtı foruma dönüştü. Yorumlara onay verip vermemek benim elimde ama bir kısmının gerçekten “ibretlik” olması sebebiyle onaylıyorum 🙂 ağlanacak halimize gülüyoruz diyelim 🙂

      Tekrar teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir