Aylıktan Kesme Cezası İptal Davası

Aylıktan kesme cezası iptal davası nasıl açılır, aylıktan kesme cezası iptal davası örnek dilekçe dava dilekçesi, adana idari dava avukatı, adana avukat

Daha önceki makalemizde aylıktan kesme cezası ile ilgili genel bir bilgi vermiştir. Aylıktan kesme cezası iptal davası ise bu makalemizde ele alınacaktır. Ancak aylıktan kesme cezası iptal davası dilekçe örneği konusuna geçmeden önce kısa bir bilgilendirme yapmayı faydalı buluyoruz.

Aylıktan kesme cezası, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125 maddesinde sıralanan disiplin cezalarından biridir. Aylıktan kesme cezası memurun brüt aylığının 1/30’u ila 1/8’i arasında kesinti yapılmasıdır. Aylıktan kesme cezası gerektiren haller Kanun’nun 125/C maddesinde sıralanmıştır. Ancak Kanun’da sayılan fiil ve hallere nitelik ve ağırlıkları itibariyle benzer eylemlerde bulunanlara da aynı neviden disiplin cezaları verileceği de unutulmamalıdır.

Aylıktan kesme cezalarına karşı disiplin kuruluna kararın ilgiliye tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde itiraz edilebilir. Yine cezanın tebliğinden itibaren 60 günlük süre içinde aylıktan kesme cezası iptal davası açılmalıdır. Süresinde idari başvuru yoluna gidilmemesi veya idari başvuru yoluna (aylıktan kesme cezasına itiraz) gidilmesine rağmen 60 günlük süre içinde iptal davası açılmaması halinde aylıktan kesme cezası iptal davası reddedilecektir.

Aylıktan Kesme Cezası İptal Davası

…………….. İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA

DAVACI : …………………………

VEKİLİ : Av. Selce MARAŞ BÜKEN

DAVALI : …………………………

KONU : Davalı idarenin …/…./…… tarih ve…….. sayılı yazısı ile müvekkile bildirilen; müvekkile “Özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek” suçunun sübuta erdiği gerekçesiyle tecziye edilen 1/8 ORANINDA AYLIKTAN KESME cezasının İPTALİ talebimizden ibarettir.

AÇIKLAMALARIMIZ

1. Müvekkil …………….., davalı idarenin ……………..,’nde …………….., olarak görev yapmaktadır. Meslek hayatı boyunca hakkında tek bir şikayet dahi bulunmayan müvekkil sicili temiz ve yılda iki defa kademe ilerlemesi alacak kadar başarılı bir personeldir.

2. Müvekkil hakkında, …………….., ve …………….., günlerinde izinsiz ve mazeretsiz olarak işe gitmediği iddiası ile müvekkilin husumetli olduğu amiri ……………..,’nin bildirimi üzerine davalı idare tarafından disiplin soruşturması başlatılmıştır. Soruşturma sırasında cereyan eden müvekkilin savunma hakkının kısıtlanması anlamına gelen pek çok usul hatası sonucunda, davalı idare tarafından en üst hadden ceza öngörülerek müvekkile “Özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek” suçunun sübuta erdiği gerekçesiyle 1/8 ORANINDA AYLIKTAN KESME cezası tecziye edilmiştir. Disiplin cezasının tecziyesine ilişkin davalı idarenin …/…/…….. tarih ve …………….., sayılı yazısı ekte arz edilmektedir.

3. Ortaya konan idari işlemde müvekkilin savunma hakkının kısıtlanması, 7 günden az olmamak üzere savunma süresi verilmemesi, müvekkilin özürsüz olarak işe gelmediğini, hasta olduğunu, hastaneye gittiğini, doktor raporu bulunduğunu, kaldı ki o günlerde hastaneye gitmek için izin talebinde bulunduğunu, izin talebinin …/…/….. günü mesai bitiminden hemen sonra reddedildiğini, mesai bitiminde reddedilen izin talebinden haberdar olmadığını ve izinli olduğunu düşünerek geçerli özür/mazereti de bulunduğundan …/…/…… ve …/…./…… günlerinde işe gitmediğini, yapılan işlemin kendisine kurulan bir komplo olduğunu, ……. kayıtlarının incelenmesini istediğine ve amiri ile husumetli olduğuna dair savunmaları hiç değerlendirilmeden cezanın tecziyesi sırasında “ölçülülük ilkesi”ne riayet edilmeden en yüksek hadden ceza verilmesi ve dilekçemiz devamında açıklayacağımız nedenler dahlinde dava açılması gerekmiştir.

4. …………………………………………………………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

5. …………………………………………………………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

HUKUKİ DELİLLER :

  1. Müvekkilin özlük dosyası,
  2. Müvekkilin olumlu sicil raporları,
  3. Müvekkilin disiplin soruşturması dosyası,
  4. Müvekkilin husumetli amir ……….. ile ilgili şikayet dilekçeleri,
  5. Personel izin defterinin kayıtları,
  6. Soruşturma Raporu,
  7. Savunma yazıları,
  8. Davalı idarenin …/…/….. tarih ve ……………. sayılı yazısı,
  9. Yargılamanın işine yarayacak her türlü delil.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah ettiğimiz nedenler ve Sayın Mahkemeniz’ce re’sen göz önünde tutulacak nedenler dahilinde, davalı idarenin, …/…/….. tarih ve ……………. sayılı yazısı ile müvekkile bildirilen; müvekkile “Özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek” suçunun sübuta erdiği gerekçesiyle tecziye edilen 1/8 ORANINDA AYLIKTAN KESME cezasının İPTALİNE, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı idareye tahmiline, karar verilmesini saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz.

Davacı Vekili
Av. Selce MARAŞ BÜKEN

Adana İdare Hukuku Avukatı

Adana disiplin soruşturması avukatı müvekkillerimize disiplin soruşturmalarının her aşamasında hukuki destek sağlamaktayız. Adana idare hukuku avukatı ve adana idari dava avukatı olarak dbilgilendirme yapmak amacıyla paylaştığımız makalelerin bir kısmı şu şekildedir;

  • İptal davasının incelendiği makalemize buradan,
  • Tam yargı davasının incelendiği makalemize buradan,
  • Disiplin soruşturmasına savunma örneğine buradan,
  • Memur disiplin cezasına karşı açılacak iptal davasının incelendiği makalemize buradan, 
  • Memur disiplin cezasına itiraz konusunun ayrıntılı incelendiği makalemize buradan
  • Disiplin soruşturmasında soruşturma usulünün incelendiği makalemizi buradan
  • Soruşturma izni verilmesi itiraz dilekçesi örneğini buradan okuyabilirsiniz.

Makalelerimiz her geçen gün güncellendiği için ayrıntılı bilgi için lütfen sitemizde arama yapınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir